StoryEditor
Mostar i Neum

Antonio Marić: Djeca se plivanjem mogu početi baviti već od treće godine života, na bazenu u Rodoču trenira preko 500 djece

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  07.09.2021., 13:19h
Mladi trener plivanja Antonio Marić, koji radi u Mostaru i Neumu, u razgovoru za Dnevnik.ba govorio je o psihofizičkom razvoju djece i odraslih, uspjehu mostarske plivačice Lane Pudar, uvjetima potrebnim za bavljenje plivanjem u Mostaru i drugim temama.

Kako plivanje utječe na psihofizički razvoj djece i odraslih? 

Plivanje je najbolja fizička aktivnost za sve osobe, pa tako i za djecu. Plivanjem je najmanji postotak mogućnosti za ozljedom u bazenu, odnosno ne opterećuju se zglobovi  pa se s njim mogu baviti i starije osobe te osobe sa specifičnom tjelesnom građom, odnosno ograničenjima. Održava dobru pokretljivost, mišićnu snagu i kondiciju. Poboljšava elastičnost zglobova čineći ih otpornijim na svakodnevne napore i opterećenja. Djeluje opuštajuće te pomaže u oslobođenju briga i svakodnevnog stresa.  

Kada je najbolje vrijeme da se djeca krenu baviti plivanjem? 

Najbolje vrijeme za početi baviti se plivanjem je već od treće godine života. Način na koji djeca mogu naučiti plivati je višestruk. A djeca kada se krenu baviti plivanjem od svoje treće godine do pete godine, već u petoj godini mogu plivati samostalno. Najbitnija stvar je da dijete nauči pravilno plivati te da nauči sve četiri plivačke tehnike. 

Što je potrebno napraviti da Mostar stekne odgovarajuće uvijete za bavljenje plivačkim sportom? 

Prije svega, Mostaru su potrebni bolji bazeni. Gradski bazen od 50 metara je nažalost nedostupan za treniranje tijekom cijele godine. U ljetnom periodu je dostupan plivačima, ali nije toliko plivačkim klubovima koji bi mogli trenirati. Rezultati u plivanju u Mostaru su jako dobri, ali je infrastruktura za plivanje jako loša. Imamo bazen u Rodoču koji je dug 25 metara i on je Sveučilišni bazen. Na tom bazenu  trenira čak preko 500 djece.   

Kako Vam se mogu pridružiti zainteresirani?  

Svi zainteresirani za vatrepolo klubu Jadran se mogu priključiti na dosta načina. Upravo danas, utorak 7. rujna, u 17: 00h, radimo klupski video na kojem će biti prikazano sve što mi radimo. Na njemu ćete moći pogledati sve uvjete rada, tko i kako radi s djecom, koji su uvjeti i programi koji klub nudi, također na faceboook stranici  Hrvatski vatrepolo klub Jadran i instagramu Jadran Neum.  

Uspjeh mostarske plivačice Lane Pudar skrenuo je pozornost za nepostojanje odgovarajućih uvjeta za bavljenjem plivanja  

O svemu tom dovoljno govori činjenica da je sarajevska gradonačelnica Lani Pudar uručila ključeve stana u Sarajevu i dopustila joj treniranje na bazenu ujutro i poslijepodne. Uvjeti za treniranje Lane Pudar u Mostaru ne postoje. Ona je jedan od rijetkih vrhunskih svjetskih talenata koje je ovaj grad dao sve je proizišlo iz ogromnog rada.  

Radite i u Neumu, u kakvim uvjetima tamo trenirate? 

Ja zapravo radim u vaterpolo klubu  Jadran iz Neuma, uvjeti za rad tu su jako dobri. Mi treniramo na otvorenom plivalištu na moru i bazenu hotela Zenit. Za iduću godinu gradska vlast nam je obećala klupsko otvoreno plivalište koje bi bilo uvjetno za plivanje zbog još većeg broja djece.  

Kako ste trenirali za vrijeme pandemije? 

Za vrijeme pandemije treninzi u Neumu odvijali su se svakako. U startu smo se pokušali snaći da proizvedemo online platformu za treninge djece kako bi imala kućni trening. Ono s čim  se nikako nismo mogli pomiriti jest bila činjenica da djeci nije bilo dozvoljeno dva mjeseca izaći iz kuće. Prema mojem mišljenju, to je bilo jednostavno nedopustivo i još uvijek nitko nije snosio posljedice.  

Što biste izdvojili  kao najzanimljiviju anegdotu s nekog od natjecanja? 

U sjećanje ostaje urezano osvajanja prvog odličja. To se zasigurno pamti za cijeli zivot i ostane kao pokazatelj početnog truda i rada djeteta te poticaj za dalje treniranje. 

Dnevnik.ba 

14. travanj 2024 22:50