StoryEditor
26 godina postojanja

Anja Puhalo Nikolić za Dnevnik.ba: Mažoretkinje su živući simbol Mostara

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  28.09.2021., 13:06h
Trenerica Mostarskih mažoretkinja Anja Puhalo Nikolić u razgovoru za Dnevnik.ba govorila je o radu Mostarskih mažoretkinja, tajni mažoret plesa, nastupima i upisima za 2021/ 2022 godinu.

Koliko dugo postoje Mostarske mažoretkinje?

Mostarske mažoretkinje osnovane su 1995. godine što znači da ove godine slavimo 26. rođendan. Prvi smo osnovani  tim mažoretkinja na području Bosne i Hercegovine,  začetnice smo mažoret plesa u BiH i inicijatori osnivanja prvog Saveza Mažoretkinja u FBIH. S ponosom možemo reći da činimo stup ove vrste umjetnosti u BiH.

U čemu je tajna mažoret plesa?

 Mostarske mažoretkinje često se nazivaju živućim simbolom grada Mostara . Smatramo da je upravo ovaj opis najbolji pokazatelj po čemu se mažoretkinje razlikuju od ostatka aktivnosti za djevojčice, a iza ovog epiteta upravo stoji tajna našeg uspjeha. Radeći kroz svoju dvadesetšestogodišnju karijeru postale smo brend grada Mostara, iza nas stoje mnogobrojni projekti kako domaći tako i inozemni, odlasci na nacionalna i međunarodna natjecanja , razne festivale a nastupamo na svim najvećim kulturnim, sportskim ,društvenim događanjima našega grada  al I mnogo šire.

Koje države su posjetile mažoretkinje?

 Mostarske mažoretkinje su poznate po tome što zaista puno putuju. Kroz našu bogatu povijesti proputovale smo  Europu te posjetile brojne države. Neke od njih su Italija, Francuska, Španjolska,Velika Britanija, Austrija, Monacco, Poljska ,Njemačka,  Rumunjska, Češka, Slovačka, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska,  Belgija I druge    te posjetile neke od najvećih svjetskih metropola a  neke od njih su-  Paris,  Lille, Bruxelles, London, Beč, Cannes, Monte Carlo , Nica, Bratislava, Barcelona, Vicenza, Verona, Beograd, Cluj-Napoca, Targoviste , Prerov, Luchon  i mnoge druge gradove.

Bitno je napomenuti da smo neke od ovih država posjetile zahvaljujući brojnim natjecanjima a neke od njih zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa agencijom F.V. Production preko koje bar dva puta godišnje putujemo na velike europske festivale i karnevale.

Iako je svjetska pandemija trenutno  pauzirala spomenuta putovanja, vjerujemo kako će se ubrzo stanje normalizirati te da ćemo kao i do sada nastaviti nizati putovanja čemu se uistinu jako veselimo.

image

Anja Puhalo Nikolić, voditeljica mostarskih mažoretkinja

NIKOLINA TURIć - Dnevnik.ba

Koji nastup Vam je ostavio najveći dojam?

 Kada iza sebe imate 26 godina uspješnog rada teško je izdvojiti onaj jedan nastup kao najupečatljiviji.  Kad bih se morala osvrnuti u prošlost opet bih morala nabrojati mnoštvo putovanja i nastupa koji su ostavili poseban trag i mislim da bih opet neki izostavila: u natjecateljskom smislu mislim da će mi prvo Europsko zlato davne 2003. godine u Bratislavi ostati u posebnom sjećanju iako su i svaka medalja i putovanje nakon toga naravno ostavili  poseban dojam na mene.

Od ostalih nastupa izdvojila bih prvi posjet Parizu 2001. godine kojeg smo kasnije imale priliku posjetiti jako puno puta , zatim nastup na trećem najvećem karnevalu na svijetu - onom u Nici na francuskoj Azurnoj obali, što se tiče naše države izdvojila bih otvorenje Starog mosta 2004. godine, doček pape Ivana Pavla II. u Banja Luci, nastup na  koncertu Andrea Bocelli u Međugorju. Bilo je uistinu mnogo prelijepih trenutaka kojih se uvijek rado sjećam.

Koliko trenutno imate članica?

Naš klub trenutno broji oko 70 članica raspoređenih u 4 dobne skupine. Posebno bih istaknula činjenicu da veliki broj naših članica koje se u naš klub upisu kao vrlo mlade, u mažoretkinjama se zadržavaju cijelo svoje osnovnoškolsko i kasnije srednjoškolsko i visoko obrazovanje. Dio smo njihovog odrastanja i sazrijevaju skupa s nama a mi ih kroz cijelo to vrijeme učimo pozitivnim vrijednostima što je na kraju krajeva je i bit mažoretkinja. Na to sam  kao voditeljica posebno ponosna.

Koliko do sada imate osvojenih pehara?

 Što se tiče medalja Mostarske mažoretkinje na Državnim prvenstvima imaju ukupno osvojene 73 zlatne, 32 srebrne I 6 brončanih medalja. Na Europskim prvenstvima imamo ukupno osvojene 17 zlatnih ,13 srebrnih I 23 brončane medalje. Iza svake medalje stoji jako puno truda rada i odricanja. Prve  državne medalje Mostarske mažoretkinje osvojile su na prvom državnom prvenstvu mažoretkinja 2001. godine u Sarajevu  a prve europske medalje također su došle te iste godine na Europskom prvenstvu u Velikoj Britaniji - Mablethorpe 2001.

Imate li u skorije vrijeme nastupe, kada ćete organizirati nastup pred Mostarskom publikom?

Što se tiče planova za budućnost i nastupa raduje nas činjenica da se stanje sa javnim nastupima postupno normalizira i vjerujemo kako će se i naši javni nastupi vratiti kao i prije pandemije. Trenutno u pripremi imamo nastupe na otvorenom te projekte u cilju populariziranja mažoret plesa o čemu će javnost biti uskoro i obavještena.

Do kada traju upisi?

Nova sezona  2021/2022 za Mostarske mažoretkinje već je krenula a upisi za sve one koji se žele pridružiti krenuli su  od 15. rujna  te traju do popunjenja slobodnih mjesta u grupama. Sve zainteresirane članice mogu nam se obratiti putem naše službene Facebook stranice, službene Instagram stranice mostarske_mazoretkinje, e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj 063 316 529  te dobiti željene informacije  o upisu .

Na upis se mogu odazvati djevojke i djevojčice uzrasta  od 5 godina  pa do 18 godina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:09