StoryEditor
designomat

Anja Jelčić: Vratila sam se iz Irske i ne mogu vjerovati da sam željeni posao pronašla u BiH

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  01.12.2021., 11:09h
Čapljinka Anja Jelčić u razgovoru za Dnevnik.ba govorila je o crtanju karikatura, slika i porteta. Spomenula je tehnike crtanja karikatura i portreta. Anja se nakon povratka iz Irske odlučila pokrenuti vlastitu online stranicu Designomat. Osim vođenja online stranice, Anja se zaposlila kao grafički dizajner u jednoj od velikih tvrtki na području Bosne i Hercegovine. U razgovoru za naš portal, Anja je objasnila kako je nastala ideja o pokretanju Designomata i otkrila je što Hercegovci najčešće naručuju za poklone.

Što je Designomat i kako je nastala ideja o pokretanju?

Designomat je kreativnost na jednom mjestu. Željela sam svoje karikature, portrete, slike i dizajn ponuditi na jednom mjestu. Već 10 godina radim radove po narudžbi, samo sada imam i online stranicu preko koje mogu podijeliti svoj rad i prikazati ponudu svima onima koje ista zanima. Smatram da svi posjeduju neku vrstu talenta za nešto i da bi ga svakako trebali iskoristiti i pokazati, pa čak od njega i živjeti.

Koliko je vremena potrebno da uradite jednu karikaturu?

Sve ovisi o tehnici kojom radim i broju osoba na slici. Većinu zanimaju karikature u boji rađene pro markerima u kombinaciji sa drvenim bojama. Za jednu takvu mi treba 1-2 dana ako se radi o karikaturi sa jednom ili dvije osobe.

Nedavno ste vratili iz Irske, možete li nam reći što ste u Irskoj radili?

U Irsku sam otišla doslovno dva dana nakon obrane diplomskog rada u nadi i sa pretpostavkom da ću u Europi prije pronaći posao u dizajnu. No, nije baš ispalo tako. U Irskoj dizajn nije toliko dominantan i teško je pronaći posao dizajnera bez minimalno 3 godine radnog iskustva i bogatog portfolia. S obzirom na to, završila sam radeći u knjigovodstvu. Moram priznati da sam uživala i štošta naučila, no naravno da sam se na kraju vratila svojoj prvoj ljubavi umjetnosti i dizajnu. Mnogi će se možda začuditi, ali uspjela sam se zaposliti kao grafički dizajner u jednoj od najvećih firmi u Bosni i Hercegovini i moram priznati da evo ni sad, nakon skoro pola godine ne mogu vjerovati da sam u tome uspjela baš u BiH. Ovo govorim jer nam je svima više nego poznato koliko je teško pronaći željeni (naglasak na željeni) posao u BiH bez tuđe pomoći, da ovako to kažem.

Jeste li završili tečaj za dizajn?

Završila sam tri godine Grafičkog dizajna na Logosu u Mostaru, te naknadno i četiri tečaja usavršavanja: Adobe Ilustrator, Adobe Photoshop, Logo Design Mastery, te Sketch Up. Moram napomenuti da uvijek imam aktivna bar dva tečaja, nikad dosta usavršavanja!

Što Hercegovci najčešće biraju za poklon?

Što se tiče mog posla - karikature. Zadnjih nekoliko mjeseci u ponudi imam i Line art - Linijske slike koje su također postale dosta popularne među narudžbama. Radi se o grafički linijskom iscrtavanju fotografija čime dobivate unikatnu uspomenu u obliku pečata na podlozi divnih boja i tekstura koje birate sami. Savršeno se uklapaju u moderan, ali i tradicionalan interijer.

Imate li savjet za mlade koji se odlučuju pokrenuti vlastiti posao?

Najvažnije od svega je to da shvate da nitko ne radi niti jedan posao na isti način. Svi se razlikujemo sa svojim kvalitetama. Najvažnije je ponuditi ono najbolje što možemo i ne stiditi se cijeniti svoj rad! Često viđam različite ponude usluga slikanja ili crtanja po sramotno niskim cijenama. To je nažalost rezultat toga što ljudi ne znaju cijeniti svoj, pa ni tuđi rad dovoljno dobro. Ja uvijek kažem: "Kome je skupo, neka slobodno uradi sam". A i kod nas bi svatko sve džaba.

Može li se živjeti od dizajniranja u Hercegovini?

Evo ja živim. Radim kao dizajner i umjetnik i baš mi je dobro.

Koji je Vaš životni moto?

Gledaj dalje no što vidiš. Da, tko je gledao Kralja Lavova povezati će ovo sa Timonovom izjavom dok je promatrao obzor i mislio se gdje da se zaputi. Stvarno jeste tako, onakvi smo koliko i vidimo. Tolike su nam i mogućnosti.

Gdje se vidite za 10 godina?

Evo trenutno sam u iščekivanju dolaska naše male djevojčice koja se migolji u stomaku dok odgovaram na Vaša pitanja. S obzirom na to vidim se kao sretna i zadovoljna supruga, kakva trenutno i jesam, i majka bar nekoliko mališana koja i dalje širi obzore svoje kreativnosti!

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 09:32