Article_Top_970x250

Zvonimir Hodak: "Jedino Sabor može zabraniti ZDS, ali tada mora kazniti i komunističke simbole i slogane"

hrvatski odvjetnik

Zvonimir Hodak: "Jedino Sabor može zabraniti ZDS, ali tada mora kazniti i komunističke simbole i slogane"

kol 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ocjenjuje da bi se zbog bitne uloge pjesme Čavoglave za vrijeme velikosrpske agresije, pjesma trebala “zaštiti kao kulturno dobro”.

“Ni u jednom Zakonu Republike Hrvatske nije navedeno da pozdrav ‘Za dom spremni’ iz pjesme Čavoglave treba sankcionirati. Ukoliko Sabor i donese takvu odluku, onda će se trebati sankcionirati i slogani i simboli iz vremena komunizma.”, istaknuo je za Narod.hr ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak komentirajući obrazloženje tročlanog sudskog vijeća u kojoj se osuđuje upotreba ZDS tvrdeći da simbolizira mržnju.

Podsjetimo, Jutarnji je list 14. kolovoza objavio članak naslova “JUTARNJI U POSJEDU PRESEDANSKE ODLUKE KOJE BI SE TREBALI PRIDRŽAVATI SVI HRVATSKI PREKRŠAJNI SUDOVI ‘Za dom spremni’ kažnjiv i u pjesmi ‘Čavoglave’!” koji potpisuje Slavica Lukić, supruga SDSS-ovog Milorada Pupovca koalicijskog partnera Andreja Plenkovića.

U njemu tvrdi da je “napokon donesena presuda kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njezinu početku.”

Dotični medij je poznat po brojnim napadima na najpopularnijeg hrvatskog pjevača i hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona te Domovinski rat u cjelini.

Po toj “presedanskoj” pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, a čiju presliku Jutarnji list navodno ima, stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta. Obrazloženje presude Visokog prekršajnog suda potpisao je predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović, piše Narod.hr.

Odvjetnika Zvonimir Hodak kazao je za Narod.hr. kako jedino Sabor može zabraniti taj pozdrav.

“Niti jedan zakon ne mogu donijeti sudovi, čak ni Ustavni, već isključivo i jedino Hrvatski Sabor koji nije donio takvu odluku. Ukoliko Sabor i donese takvu odluku, onda će se trebati sankcionirati i slogani i simboli iz vremena komunizma kao što je ‘Smrt fašizmu i sloboda narodu’.”

Naveo je da je potrebno razlikovati što je pozdrav značio u doba NDH i u doba Domovinskog rata. Od 1991. ZDS označava borbu za slobodu i iz tog razloga “hrvatski se dragovoljci ne mogu odreći svog pozdrava”.

Ocjenjuje da bi se zbog bitne uloge pjesme Čavoglave za vrijeme velikosrpske agresije, pjesma trebala “zaštiti kao kulturno dobro”.

“Smrt fašizmu – sloboda narodu!” moto je jugoslovenskih partizana, koji je kasnije prihvaćen kao službeni slogan čitavog Narodnooslobodilačkog pokreta, korištenog u Jugoslaviji. Tako se i na sljedećoj snimci može čuti Tito kako izgovara popularni komunistički slogan pod kojom su stradale brojne nevine žrtve.

Povjesničar Ante Nazor u intervjuu za Novi list obrazložio je neprimjerenu upotrebu pozdrava te objasnio razloge zašto je dio građana protiv Tita.

“Protiv toga da Tito ima ulicu ili trg su tisuće obitelji čiji su članovi ubijeni, odnosno na stotine tisuća ljudi koji su osjetili posljedice totalitarističkog razdoblja Titove vladavine… Protivnik sam režima koji su te pozdrave kompromitirali, ubijajući uz te pozdrave ljude zbog njihove različite rasne, vjerske ili ideološke pripadnosti, kao što sam i protiv vođa totalitarnih sustava, koje nisu imale milosti ni prema neprijateljima, ni prema neistomišljenicima.”

Isto navodi i dr. Matko Marušić koji ističe da je “krilatica “Smrt fašizmu i sloboda narodu” direktno povezana s Hudom Jamom i Ovčarom (i još 1600 masovnih grobnica Hrvata od komunističke ruke).”

Smrtne presude često su završavale upravo tim pozdravom, poput presude za  znanstvenika prof. dr. Ljudevita Juraka kojeg je zloglasni komunistički jugoslavenski režim osudio na smrt.

Na priloženoj fotografiji vidljivo je da je Juraka Vojni sud Komande grada Zagreba osudio  na kaznu smrti strijeljanjem, trajan gubitak građanske časti i konfiskaciju imovine te na kraju presude stoji parola “Smrt fašizmu i sloboda narodu”.

Dnevnik.ba