Article_Top_970x250

´Žuti prsluci´ osnivaju političku stranku

izlaze na lokalne izbore

´Žuti prsluci´ osnivaju političku stranku

sij 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Jacqueline Muro spada u glavne i umjerene aktere prosvjednog pokreta 'žuti prsluci' u Francuskoj, a njena nova stranka trebala bi izaći na lokalne izbore 2020. godine.

Za list "Figaro" Muro kaže da je njen cilj da se Francuzima ponudi još jedna opcija tako što će se njen pokret razlikovati od tradicionalnih političkih pokreta.

"Les Émergents", izraz koji se teško prevodi, a označava one koji streme, iznenada se pojavljuju, nadolaze, jest radno ime pokreta, prenosi Deutshe welle.

Muro (51) kaže da je sve još na samom početku, da statut nije gotov, ali da bi se sve trebalo obaviti što brže, te da bi sljedeće godine nova politička formacija trebala izaći na lokalne izbore.

Jacqueline Muro je hipnoterapeutkinja i radi honorarno. Kaže da ne bi htjela sama po svaku cijenu biti u partijskom rukovodstvu.

"Kao u svakoj partiji, bit će glasanja. Svejedno je hoću li to biti ja ili netko drugi, to nije važno", kaže Muro.

Njoj je, dodaje, važno, da okupi ljude ujedinjene protiv nasilja i oko poštovanja za institucije.

Ona žželi "nove i konstruktivne ideje za zemlju".

Važno joj je, kaže, da se povede borba protiv klimatskih promjena i da se ljudi okrenu protiv "kulta potrošačkog društva".

Muro je postala poznata kada je jednom videoporukom pozvala Francuze da uzmu žuti prsluk i stave ga iza vjetrobranskog stakla, kako bi izrazili prosvjed protiv povećanja cijena benzina i uvođenja ekološkog poreza.

Na društvenim mrežžama njen video je pregledan šest milijuna puta.

Iz Bretanje je i spada u umjereno krilo žutih prsluka.

Više puta je pozivala na suzdržavanje od nasilja i na pregovore s vladom.

Kao predstavnica slobodnih žutih prsluka krajem prošle godine dobila je prijetnje smrću od anarhista kojima se manipulira zato što je protiv nasilja i za pregovore.

Kada je francuski predsjednik Macron odustao od povećanja cijena goriva i ispunio zahtjeve prosvjednika, ona je bila ta koja je izgovorila čuvenu rečenicu: Mislim da je odluka donesenea prekasno.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250