Article_Top_970x250

Zrakoplovne nesreće koje su odnijele živote nogometaša. Danas je i jedna tužna godišnjica

Zrakoplovne nesreće nogometaša

Zrakoplovne nesreće koje su odnijele živote nogometaša. Danas je i jedna tužna godišnjica

velj 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

Od Torina, preko Uniteda do Emiliana Sale

Manchester United danas je najtrofejniji engleski nogometni klub i jedan od klubova koji ima naviše navijača u svijetu. No, prije točno 61 godine slavni klub je bio pri gašenju zbog neviđene nesreće.

6. veljače 1958 Crveni vragovi predvođeni trenerom Mattom Busbyjem vraćali su se zrakoplovom u Britaniju poslije utakmice u Beogradu s Crvenom Zvezdom. Zbog lošeg vremena bili su prisiljeni sletjeti u Munchen. Prilikom ponovnog polijetanja, zrakoplov je zapeo za snijeg, izgubio kontrolu i zabio se u obližnju kuću. Poginula su 23 putnika od kojih su osmorica bili nogometaši aktualnog prvaka Engleske.

Duncan Edwards, Roger Byrne, Mark Jones, Tommy Taylor, David Pegg, Geoff Bent, Eddie Colman i Liam Whelan su bili nogometaši koji su poginuli na aerodromu prijestolnice Bavarske. Najbolji igrač Bobby Charlton i trener Matt Busby su preživjeli tragičnu nesreću. Deset godina kasnije legendarni trener Crvenih vragova sa svojim novim 'bebama' je postao najbolji klub Europe. George Best i Denis Law su predvodili tu novu generaciju, a među njima su bila i dvojica preživjelih iz munchenske nesreće: Bobby Charlton i Bill Foulkes.

Prema konzultantskoj kući To70, trenutna stopa je jedna fatalna nesreća na 16 milijuna letova, ali u povijesti, pa evo i u današnje vrijeme zrakoplovne nesreće odnose živote nogometaša.

1949. godine dogodila se prva zrakoplovna nesreća nogometne momčadi, a nastradala je ekipa Torina koja je tada bila trostruki uzastopni osvajač Serie A, a u svojim redovima su imali i 10 reprezentativaca Italije. Prilikom povratka kući, zrakoplov se zbog loše vidljivosti zabio u brdo u blizini Torina. Poginuo je 31 putnik od kojih je 18 bilo nogometaša ove momčadi.

1993. godine Zambija je u zrakoplovnoj nesreći izgubila čitavu svoju reprezentaciju. Putovali su na kvalifikacijski susret za Svjetsko prvenstvo u SAD-u protiv Senegala, a zrakoplov se srušio u Atlantski ocean i poginulo je svih 25 putnika i pet članova posade. Među njima je bilo svih 18 reprezentativaca.

2011. godine u padu zrakoplova u rijeku Volgu život je izgubilo 43 ljudi. U toj nesreći stradalo je 36 članova hokejaškog tima Lokomotiv. Nesreću je preživio samo igrač Alexander Galimov i jedan član posade.

2016. godine svijet je potresla nova zrakoplovna nesreća. Brazilski nogometni prvoligaš Chapecoense putovao je u Medelin na prvu utakmicu finala Cope Sudamericane. No, avion se na putu do Kolumbije srušio. Poginulo je 19 igrača, od 22 koji su našli svoje mjesto u zrakoplovu. Uz tri preživjela igrača, živu su glavu izvukli novinar i stjuardesa.

Nažalost, i nedavno je nova nesreća odnijela život nogometaša. Emiliano Sala je s pilotom Davidom Ibbotsonom izgubio život u padu zrakoplova u kanal La Manche.

Dnevnik.ba/ T.R.