Article_Top_970x250

Znanstvenici s Harvarda izračunali: Perišić među tri najbolja napadača Europe

Hrvatski krilni napadač

Znanstvenici s Harvarda izračunali: Perišić među tri najbolja napadača Europe

lis 31, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ivan Perišić jedan je od najsvestranijih napadača Europe, što dokazuje i ovo istraživanje.

Krilni nogometaš Intera Ivan Perišić nalazi se u samo vrhu najsvestranijih nogometaša u Europi. Nije to ničiji dojam, već matematički izračun jednog nogometnog fanatika i povremenog profesora na Harvardu kojeg je zanimalo koliko napadači nogometaši u igri koriste i drugu nogu.

Laurie Shaw je izračunao i na svom blogu objavio tablicu najboljih nogometaša koji trenutno igraju najboljim europskim ligama, a koji su najviše koristili obje noge prilikom udaraca.

Na tome je popisu na prvom mjestu Simone Verdi, nogometaš Napolija koji je prošle sezone u dresu Bologne na jednoj utakmici zabio iz dva slobodna udarca s dvije različite noge. On čak 61 % svih svojih udaraca na gol (bez penala i udaraca glavom) upućuje nogom koju mu nije ''jača'', prenosi Gol.hr.

Drugi na toj listi u posljednje četiri sezone je Liverpoolov Adam Lallana s 57 %, a na visokom trećem mjestu je naš Ivan Perišić s 54 %.

Autor se nije upuštao u određivanje je li netko ljevak ili dešnjak jer se očito radi o igračima koji dosta koriste obje noge. Nominalno je jaču nogu odredio po statistici s Transfermarkta, a to je onaj dio koji nam govori s kojom je nogom određeni igrač većinom izvodio 11-erce i slobodne udarce.

Tako je i kod Perišića, baš kao i većine s liste, ispalo da mu je jača noga desna iako znamo da je Perišić ljevak što može biti malo zbunjujuće.

Ivan je tako u posljednje tri i pol sezone, po ovom izvoru, 160 puta pucao po golu lijevom nogom, a 135 desnom.

Koja god da mu je noga jača, a mi ipak mislimo da je lijeva, ovi podaci pokazuju koliko je hrvatski reprezentativac svestran u svojoj igri s obje noge. Znali smo kako mu je to jedna od najvećih kvaliteta, a ovi podaci to i dokazuju.

Dnevnik.ba