Article_Top_970x250

Zeničani odali počast u ratu poginuloj dvogodišnjoj djevojčici Matei Jurić

prva žrtva rata

Zeničani odali počast u ratu poginuloj dvogodišnjoj djevojčici Matei Jurić

svibnja 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Fena)

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Zenice te veterani zeničkih brigada, političkih stranaka i organizacija položili su cvijeće na Spomen ploču u naselju Novo Radakovo, na mjestu na kojem je 13. svibnja 1992. godine poginula djevojčica Matea Jurić, prva civilna žrtva proteklog rata u tom gradu.

Ponovo se nalazimo na mjestu koje znači bol, koje uvijek nanovo izaziva nevjericu, na mjestu koje naređuje nezaborav. Svake godine, kada obnavljamo sjećanje na našu Mateu Jurić, djevojčicu čiji život nije ni počeo a doživio je kraj, iznova otkrivamo nemoć riječi spram strašnog razloga našeg susreta ovdje - kazao je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice te tajnik Odbora za obilježavanje značajnih datuma Obrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

On je podsjetio kako je Matea, kćerka Drage i Slavice Jurić, koja je bila rođena 29. srpnja 1990. godine te je u trenutku pogibije imala manje od dvije godine, život izgubila dok se vozila u autu sa svojim roditeljima.

Tom je prilikom, u momentu kada su se vodili i pregovori za mirno iseljenje vojske, od zalutalih metaka ispaljenih iz vojarne bivše Jugoslovenske narodne armije na Bilmišću, bila ranjena i njena majka.

Kadrić je podsjetio kako za taj slučaj, koji je 2006. godine s Kantonalnog tužilaštva Zenica prebačen u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nema informacija da je ikada i okončan te da apleiraju na nadležne organe da ga okončaju te otkolone postojeće špekulacije.

Dnevnik.ba

Tagovi: