StoryEditor

Zenica: U petak prikazivanje filma "Bijeli put"

Piše D  /  30.07.2021., 03:31h

Dokumentarni film „Bijeli put“ redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće Kadar iz Širokog Brijega premijerno će biti prikazan u Zenici, 7. srpnja u 20:30 sati u Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“.

Nakon premijere u Novoj Biloj, te prikazivanja u Zagrebu, Osijeku, Mostaru i Busovači, publika u Zenici imat će priliku pogledati film o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ kojim je od izumiranja spašeno više od 80 tisuća Hrvata Lašvanske doline.

Film donosi priču o humanitarnom konvoju, organiziranom u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s s ciljem dopreme hrane i lijekova u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj koja je bila na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini je prijetila glad. Kraj je bio u potpunom okruženju, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, bila je pretrpana ranjenicima koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme.

U filmu govore: Slobodan Lang, Ante Damjanović, dr. Tihomir Perić, Tihomir Blaškić, Džemal Merdan, Branko Čulo, dr. Ivan Bagarić, dr. Mate Granić, dr. Miro Jakovljević, fra Zoran Livančić, fra Velimir Valjan, fra Iko Skoko, fra Stipo Karajica, Meri Vlaić, Sally Backer...

Film u trajanju od 79 minuta produkcija Kadar iz Širokog Brijega realizirala je u koprodukciji s HRT-om, BHRT-om i ostalim koproducentima (Vertex, 24 Media, ERO).

Zenička premijera filma „Bijeli put“ održava se u okviru projekta HNS Plus Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS-a BiH,a pod pokroviteljstvom Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna.

11. siječanj 2022 14:16