Article_Top_970x250

“Žene Orašja” organizirale prvu “Noć ćetenije” u Orašju

pravljenje poslastice

“Žene Orašja” organizirale prvu “Noć ćetenije” u Orašju

velj 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

„Sve što vam je potrebno za ovu ukusnu slasticu su šećer, voda, limun, malo ulja i brašna“

Oživjeti i popularizirati slatku tradiciju i prenijeti je na generacije koje dolaze bio je cilj prve ćetenijade, koju su u subotu navečer, u Orašju na otvorenom, organizirale članice Udruženja „Žene Orašja“. Iskustvo i znanje koje su naslijedile od svojih baka i mama, ali i dio atmosfere sa sličnih manifestacija na kojima su bile, žene su željele predstaviti svojim sugrađanima, one starije podsjetiti na vremena kada je ćetenija zauzimala posebno mjesto u bosanskoj kuhinji, a mlađe naučiti kako i male stvari i sitnice čine veliko zadovoljstvo.

Dvadesetak žena u dvije skupine, jedna s članicama udruge a druga s ekipom žena iz Orašja, na platou kod parka, prezentirale su svoju umješnost i vještinu pripreme ove poznate bosanske poslastice. S osmjehom na licu, pjesmom na usnama i vještim rukama, unatoč hladnoći, pripremile su tri ukusne ćetenije koje su građani pojeli u slast.

Posebno je lijepo bilo vidjeti na jednom mjestu i djecu i starije građane, koji su s velikim zanimanjem pratili kompletnu proceduru pripreme ćetenije, od ukuhavanja šećera do završnog proizvoda, što su znatiželjnici zabilježili i videozapisom.

„Sve što vam je potrebno za ovu ukusnu slasticu su šećer, voda, limun, malo ulja i brašna“, kažu nam žene koje su s posebnim entuzijazmom i zadovoljstvom pripremale ovaj slatkiš. Pored njega, žene iz udruženja su donijele i kolače, kavu i čaj za sve posjetitelje, a dok se pripremala ćetenija zaigralo se i kolo. „Zaista nismo očekivali ovako dobar odziv. Iznenadilo nas je koliko je građana došlo da nas podrži i nakon prve godine možemo im obećati da će ovo biti tradicija u Orašju“, poručila je Rizama Tukulj, predsjednica Udruženja „Žene Orašja“.

Više od stotinu posjetitelja, svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih, žene i muškarci, garant su da će ovaj događaj prerasti u tradicionalnu manifestaciju u Orašju, a naše žene s ponosom će svoje umijeće pripreme ovoga slatkiša predstaviti i na natjecanjima u Modričkom Lugu iduće subote te u Tarevcima 22. veljače, što su nedavno uspješno prezentirale i u Brki, prenosi Radio Orašje.

Dnevnik.ba

Tagovi: