Article_Top_970x250

Zbog koronavirusa odgođena druga Bh. povorka ponosa

sarajevo

Zbog koronavirusa odgođena druga Bh. povorka ponosa

kol 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Bh. povorka ponosa je prosvjed koji ima za cilj ukazati na neravnopravan položaj LGBTIQ osoba i svih ostalih marginaliziranih skpina u društvu, čija prava u jeku pandemije bivaju dodatno ugrožena i obezvrijeđena. Upravo zbog pandemije organizatori su odlučili da bi najbolje bilo odgoditi povorku, priopćeno je.

Organizacijski odbor druge Bh. povorke ponosa je prethodnih mjeseci posvećeno i odgovorno radio na organizaciji Povorke, uz potpuno poštivanje svih preporučenih mjera.

"Iza nas su brojni interni sastanci, kao i sastanci s nadležnim institucijama i međunarodnom zajednicom. U proteklom periodu smo aktivno razgovarale/i s LGBTIQ osobama i našim sugrađanima/kama, te smo od same najave povorke bili svjesni specifičnosti organizacije u ovako izazovnim i nezahvalnim okolnostima. Zajednički, a u suradnji s našim saveznicima/cama, smo preispitivali i razrađivali organizaciju druge Bh. Povorke ponosa, misleći na svaki detalj, od percepcije javnosti i podrške koju očekujemo, utjecaja na LGBTIQ zajednicu, institucionalnih prepreka, epidemioloških mjera do važnosti i neophodnosti kontinuiranog skretanja pažnje na probleme s kojima se zajednica suočava, a koji su nažalost postali izraženiji uslijed pojave koronavirusa.

Svjesne/i trenutno pogoršane epidemiološke situacije, kao odgovorni građani/ke i aktivisti/ce, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtvama pandemije i nemara političkog sustava, a uslijed brige o LGBTIQ zajednici koja i pored sustavnih propusta trpi i posljedice homofobije, donosimo odluku o pomjeranju druge Bh. povorke ponosa", stoji u priopćenju organizatora.

Druga Bh. povorka ponosa, kao masovni javni prosvjed za ljudska prava, odgođena je za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

U narednom periodu će biti organizirane javne tematske diskusije koje će problematizirati i dekonstruirati pitanje prava i slobode na okupljanje, a s javnošću će biti komunicirani i problemi i prepreke s kojima su se suočavali organizatori tijekom organizacije druge Bh. povorke.

Bh. povorka ponosa, iako ne u svom zamišljenom formatu, će ipak biti obilježena 23.8. nizom aktivnosti.

"Naglašavamo da kao savjesni/e i odgovorni/e građani/ke povorku odgađamo zbog epidemiološke situacije, ali skrećemo pažnju na niz problema koji su realnost organizacije LGBTIQ javnih događaja.

Bh. povorku ponosa nadležne institucije ne vide kao prosvjed za ljudska prava, te pod izgovorom događaja visokog rizika nameću dodatne mjere osiguranja, koje ne nameću niti jednom drugom skupu okarakteriziranom kao visokorizičan.

Istovremeno, često smo suočeni s institucionalnom šutnjom, odbijanjem zahtjeva i administrativnom borbom kroz koju ne prolaze slični skupovi. Na teret nam se stavljaju nerealni zahtjevi koji u konačnici onemogućavaju naše pravo na slobodu okupljanja i zaštitu od države. Mi, LGBTIQ osobe, smo izašle na ulicu i izlazit ćemo, ali je važno naglasiti da smo jedini koji plaćamo cijenu izlaska na ulicu i korištenja prava na slobodu okupljanja".

Organizatori su pozvali sve koji su na strani borbe za ljudska prava svih da ih kontaktiraju i s njima budu dio borbe i akcija koje će biti organizirane u budućem periodu.

"Mi nećemo odustati od borbe za slobodu i bolji život svih, jer ničiji život nije niti može biti u četiri zida", poruka je organizatora Povorke.

Dnevnik.ba

Povezane Vijesti