Article_Top_970x250

Završen Europski omladinski festival - EYOF 2019.

sarajevo

Završen Europski omladinski festival - EYOF 2019.

velj 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Svečanom ceremonijom zatvaranja i gašenjem olimpijskog plamena sinoć je službeno okončan 14. europski omladinski olimpijski festival - EYOF 2019, koji je u proteklih pet dana održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Kako prenosi Fena, na svečanosti održanoj na platou ispred Gradske uprava u Istočnom Sarajevu, nakon defilea zastava koje su nosili najbolji predstavnici iz 46 zemalja sudionica, dodijeljeno je preostalih šest setova medalja osvojenih posljednjeg dana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom obraćanju naglasio je da je u proteklih pet dana na borilištima "bilo mjesto života i borbe za medalje".

"U svakom slučaju ovdje su svi bili okupljeni oko jedne velike stvari. Bilo je krajnje vrijeme da upravo na ovaj način pošaljemo sliku s ovih prostora, sasvim drugu od onih koje su godinama išle i mi smo zajedno svi napravili ram za sliku koju danas šaljemo u čitav svijet. Ovo se ne bi moglo održati bez dobre organizacije Organizacionog odbora i dobre suradnje dva gradonačelnika i dva grada, kao i pomoći svih razina vlasti. Ovo je bila prilika da naši ljudi, tradicionalno dobri domaćini, upravo se pokažu u toj svojoj vrlini. Nadam se da ćete vi mladi sportaši ponijeti i biti dobri promotori upravo toga našeg domaćinstva i naše dobre duše", kazao je Dodik., prenosi FENA.

Na kraju ceremonije gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković predali su olimpijsku zastavu gradonačelniku finskog grada Vuokattija, koji će biti domaći narednog EYOF-a 2021. godine. Tijekom pet natjecateljskih dana "olimpijade mladih" za odličja u osam sportova (alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu, brzom klizanju, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i karlingu) borilo se 911 sportaša i sportašica u dobi od 14 do 18 godina. 

Nakon 32 održana natjecanja na: Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima (Jahorina), olimpijskim dvoranama Zetra, Skenderija i Peki na Palama, najuspješniji sudionici EYOF-a bili su mladi sportaši Norveške, koji su ukupno osvojili 12 medalja, šest zlatnih, jedno srebro i pet bronci. Druga je Švicarska također s 12 medalja, po pet zlatnih i srebrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske s 11 odličja, po četiri zlata i bronce te tri srebra. 

Među osvajačima medalja nalaze se sportaši iz 21, od ukupno 46 zemalja sudionica. Najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, pored 911 spotraša, okupio je i 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, između 200 do 250 stranih gostiju - delegata, sudaca tehničkih izaslanika, dužnosnika i predstavnika međunarodnih sportskih federacija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija, a u organizaciju EYOF-a bilo je uključeno 750 volontera.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250