Article_Top_970x250

Zajednice radioamatera Herceg Bosne obilježava 26. obljetnicu svoga postojanja

najava

Zajednice radioamatera Herceg Bosne obilježava 26. obljetnicu svoga postojanja

srp 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) je udruga radio klubova i pojedinaca koja okuplja preko 1200 članova. Ova udruga radioamatera među prvima se organizirala na početku Domovinskog rata 1992. godine (1993. godine izvršena registracija) kada su radioamateri ustupili svoju opremu i postali okosnica veze Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Utemeljitelji ZRHB bili su ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane a ove godine obilježavaju 26. obljetnicu utemeljenja i neprekidnog djelovanja. Svake godine okupljaju se u Parku prirode Blidinje a ove godine susrete radioamatera  planiraju održati  03. kolovoza (subota) 2019. godine ( Restoran „Staza“, 20,00 sati).

Na ovom tradicionalnom okupljanju  radioamatera u Parku prirode Blidinje sudjeluje veliki broj radioamatera iz BiH i Republike Hrvatske. Radioamaterski susreti  su  mjesto gdje se uz radioamaterske teme upoznaju sa novitetima iz svijeta tehnike. Svim posjetiteljima susreta, koji žele postati radioamateri, organiziraju se prezentacije o radioamaterizmu kroz pisani i videomaterijal. Udruga radioamatera Herceg-Bosne djeluje i razvija svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih komunikacija, satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini. Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode  mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini. 

Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inženjerstvu, industriji te javnim servisima. Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije, te spašavali živote u nesrećama.

Digitalne tehnologije su postale naša stvarnost i svakodnevnica. Razvija se mnogo brže nego što to možemo ispratiti. Uz radioamaterizam vežu se različite amaterski eksperimenti u nakani da se unaprijedio radio komunikacija. Zanimljivo je da je Zajednica radio amatera Herceg Bosne  prva radioamaterska udruga koja je u Bosni i Hercegovini (a među prvima u jugoistočnoj Europi) izvršila digitalizaciju svoje repetitorske mreže uvođenjem tkz. DMR (Digital Mobile Radio) tehnologije.

Ovaj novitet u svijetu radio amaterizma još više  potiče mlade ljude da zavole ovaj hobi i da se pridruže Zajednici radio amatera Herceg Bosne koja ove godine proslavlja 26.obljetnicu neprekidnog djelovanja, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba