Article_Top_970x250

Wigemark u Mostaru: Građani BiH zaslužuju neovisno pravosuđe

mostar

Wigemark u Mostaru: Građani BiH zaslužuju neovisno pravosuđe

pro 01, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark posjetio je u petak rekonstruirane prostorije Županijskog suda u Mostaru i Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije za čiju je obnovu EU izdvojila 863.000 eura.

Ova su sredstva utrošena za unapređenje uredskog prostora, nabavku opreme i drugih aktivnosti što će pomoći unaprjeđenju uvjeta rada, a u konačnici osigurati profesionalno i neovisno pravosuđe kakvo građani ove zemlje zaslužuju - kazao je tom prigodom veleposlanik Wigemark.

Izrazio je zadovoljstvo što je u Tužiteljstvu smanjen zaostatak u broju predmeta ratnih zločina kojih je trenutno 44, a istovremeno je povećan broj predmeta gospodarskog kriminala, na koji se, kako je kazao, to Tužiteljstvo treba koncentrirati.

Wigemark je napomenuo kako se, generalno, nije lako baviti tužiteljskim ili sudskim poslovima u bilo kojoj zemlji, a posebice u Bosni i Hercegovini koja dobiva toliko kritika zbog političkog uplitanja u rad pravosuđa.

- To su neke stvari koje treba mijenjati i osiguravati neovisnost pravosuđa, jer BiH teži jednog dana postati ravnopravna članica EU - poručio je.

Glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač i zamjenik predsjednika Županijskog suda u Mostaru Zoran Krtalić zahvalili su veleposlaniku Wigemarku na posjetu te na uloženim sredstvima u obnovljene prostorije Suda i Tužiteljstva, piše Fena.

- Tužiteljstvo je građevinskim zahvatima dobilo šest novih prostorija, opremljena je server soba, brzina komuniciranje je podignuta na višu razinu, sustav TCMS-a je također poboljšan - izjavio je tužitelj Kovač, dodavši kako su materijalni uvjeti za rad u Tužiteljstvu sada daleko bolji.

Također je podsjetio kako je projekt pomoći radu Tužiteljstva nastavljen i kroz IPA projekt iz 2013. koji podrazumijeva financiranje dodatnih tužitelja, stručnih suradnika, istražitelja, na radu po predmetima ratnih zločina.

Time je, kako je kazao Kovač, Tužiteljstvo HNŽ-a postalo efikasnije, odnosno, ekipirano je da radi po predmetima ratnih zločina, kao što to rad i Tužiteljstvo BiH.

Zamjenik predsjednika Županijskog suda u Mostaru Zoran Krtalić kazao je kako je u sklopu obnove zgrade Županijskog suda uređena velika sudnica te novi kat s 23 ureda.

Po njegovim riječima, rekonstrukcija nije završena te su preostali još neki radovi, poput promjene otvora i nabavke agregata.

Inače, projekt potpore pravosuđu u BiH vrijedan je oko 50 milijuna eura i traje već nekoliko godina. Obnovu zgrada sudova i tužiteljstava financijski je pomogla i Kraljevina Norveška te Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250