Article_Top_970x250

Washington je znao da im mudžahedini iz BiH spremaju 11. rujan?

što je prethodilo napadu?

Washington je znao da im mudžahedini iz BiH spremaju 11. rujan?

ruj 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

U misiji BiH u New Yorku vojne poslove “vodio” je Abu Mali, iz “El mudžahedina”. Sarajevo je “zakopalo” dosije, pišu Večernje novosti.

Prema pisanju lista, iza imena Safet Ibid Ćatović, koji je u UN-u 2001. imao veleposlanički status kao vojni izaslanik BiH, krio se bivši zapovjednik “Eh mudžahedina” Abu Mali. Ove, ali i podatke da se sprema “nešto veliko” u kolovozu, samo nekoliko tjedana uoči terorističkih napada na SAD, imala je i Meri Endrus iz diplomatske misije SAD u UN-u.

Tu priču za “Novosti” otkriva Darko Trifunović, nekadašnji prvi tajnik misije BiH pri UN-u. Prisjećajući se da je Malija tih dana slučajno sreo na ulaznim vratima zgrade u Ulici Plaza 866m na Menhetnu, gdje su misije imale sve članice UN, Trifunović kaže da mu je za oko zapao njegov žuti bedž na reveru, propusnica za zgradu koju su imali samo veleposlanici i najviši predstavnici zemalja članica.

“Na iskaznici tog čovjeka, očigledno arapskog porijekla, pisalo je “BiH” i ja sam ga na ulazu zadržao, uhvatio sam ga za rever i pitao tko je.

Odmah je “šmugnuo” niz ulicu, a ja sam istog dana otvorio istragu i o svemu obavijestio i američke kolege”, svjedoči Trifunović, danas ekspert u Institutu za nacionalnu i internacionalnu sigurnost u Beogradu.

On kaže i da nije bilo potrebno mnogo vremena da se utvrdi da je bedž u UN izdan na ime Safet Ibid Ćatović nečija “namjerna greška”, s obzirom na to da BiH nije imala formacijsko mjesto pomoćnika veleposlanika za vojne poslove. Digla se ubrzo interna uzbuna u službama UN, pa je utvrđeno da su mu status mimo slubene Misije dali tadašnji veleposlanik BiH u UN Muhamed Šaćirbej i njegov kolega Husein Živalj.

Priča o Abu Maliju, prema tvrdnjama Trifunovića, dobrim dijelom je skrivena od javnosti, a Sarajevo je uz pomoć Saudijske Arabije sve učinilo da se “zakopa”. U međuvremenu, kako kaže, FBI je ustanovio da je “prvi bosanski mudžahedin” u New Jerseyu imao svoju humanitarnu organizaciju i da je dva tjedna prije udara na Ameriku u Pensilvaniji organizirao “Džihad kamp” za mlade.

“Nije slučajno što je jedan od tih zrakoplova s čuvenog leta ’93’, iz New Jersey pao u Pensilvaniji. ‘Boeing 757’ se srušio u okrugu Somerset, nedaleko od tog ‘Džihad kampa'”, smatra Trifunović.

Prema sigurnosnim izvještajima, mnogim članovima SDA uloga u ratu u BiH je zataškana.

Nusret Avdibegović, aktualni banjalučki muftija, bio je prvi mudžahedin na tlu BiH i dvostruki špijun koji je radio za Obavještajnu službu Armije BiH i englesku MI6. O ovom svjedoče i papiri koji se nalaze i u Haškom tribunalu, gdje su zavedeni pod tužiteljskim brojem 03324344.

Avdibegović je bio osobni prevoditelj prvog mudžahedina koji se pojavio u BiH, šeika Mahmuda Abu Abdula Aziza al Muntesiba, poznatijeg kao Riđobradi, pišu “Novosti”.

Inače, najveći dio dokumentacije o islamskom faktoru u BiH, kako se ukazuje, spaljen je 2001. godine, ali je dio ostao u Tužiteljstvu BiH, gdje se danas nalazi “zaveden pod ključem”.

Dnevnik.ba