Article_Top_970x250

Vučić 'privodi' 70.000 Srba da pozdrave Putina, dolazi više od tisuću autobusa

zadnji adut za kosovo

Vučić 'privodi' 70.000 Srba da pozdrave Putina, dolazi više od tisuću autobusa

sij 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Svaki grad i općina u Srbiji dobili su kvote koliko ljudi trebaju poslati u Beograd 17. siječnja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin bit će u četvrtak 17. siječnja gost Beograda. Bit će to još jedna prilika da se pokaže prijateljstvo dviju država i dvaju naroda.

Putin dolazi u posjet Beogradu u vrijeme kada je predsjednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić uzdrman prosvjedima na kojima se okuplja sve više građana. Sljedeći prosvjed zakazan je za 16. siječnja, na dan ubojstva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovic, piše Večernji list.

Utjecaj Rusije na Balkanu

Unatoč brojnim obećanjima, ubojice Ivanovića i njihovi nalogodavci još nisu nađeni. Špekulira se i da će upravo pitanje statusa Kosova, čije rješavanje ulazi u završnu fazu, biti jedna od glavnih tema razgovora Putina i Vučića.

Naime, Vučić je obećao rješavanje pitanja Kosova, ali ne samo da to goruće pitanje nije riješeno nego je situacija između Prištine i Beograda sve složenija.

Prema nekim mišljenjima, Vučić želi iskoristiti sve veći utjecaj Rusije na Balkanu i tako si osigurati bolju pregovaračku poziciju.

Pri tome treba znati i da još nije utvrđen način rješavanja toga pitanja pa se govori o razmjeni teritorija, razgraničenju… Smatra se i da su mjere Prištine i stavovi EU i Washingtona Vučića stjerali u kut te da mu je upravo Putinov posjet posljednji pokušaj da nešto preokrene u svoju korist.

– Vučić je nešto obećao i to je na neki način i naplatio, ali nije odradio. Pitanje Kosova još je otvoreno, s time da je svojim postupcima i izjavama upravo Vučić napravio najviše za nezavisnost Kosova – rekla je srbijanska zastupnica u Skupštini Sanda Rašković Ivić.

Isporuka tenkova i raketa

Prema najavama srbijanskih medija, Putinov će zrakoplov od granice Srbije do beogradskog aerodroma Nikola Tesla pratiti MIG-ovi 29. Tijekom posjeta Putin će Vučiću uručiti i Orden Aleksandra Nevskog, visoko odličje koje ruska država dodjeljuje istaknutim ličnostima za razvoj međudržavne suradnje.

U Srbiji se ništa ne prepušta slučaju pa se najavljuje da će Putina u Beogradu dočekati više od 70.000 ljudi, a osiguravati više od 5000 policajaca.

Očekuje se dolazak više od tisuću autobusa iz cijele Srbije, a kako prenose neki srbijanski mediji, vladajući SNS angažirao je organizacije širom države koje su dobile kvote, ovisno o veličini grada, općine i broja članova stranke, koje su dužni dovesti u Beograd da dočekaju Putina. Najavljuje se da će biti razgovora i o suradnji dviju država, novim ruskim ulaganjima u Srbiji vrijednim nekoliko stotina milijuna eura i priključenju Srbije na plinovod Turski tok.

Ponovno će se razgovarati i o vojnoj suradnji i isporuci tenkova T-72 i protuzračnih raketa.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250