Article_Top_970x250

Vučić, Medvedev i Dodik na vojnoj vježbi ´Sloboda 2019´: "Srbija će nastaviti štititi svoju slobodarsku tradiciju"

75. godišnjica oslobođenja beograda

Vučić, Medvedev i Dodik na vojnoj vježbi ´Sloboda 2019´: "Srbija će nastaviti štititi svoju slobodarsku tradiciju"

lis 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: RAS Srbija

Smotrom pješačkih jedinica Vojske Srbije na batajničkom aerodromu završena je vojna vježba "Sloboda 2019", koja je održana povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Srbije i vrhovni zapovjednik Vojske Srbije Aleksandar Vučić, koji je vojnu vježbu pratio u društvu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poručio je da će Srbija uvijek štititi svoju slobodarsku tradiciju.

Vučić je prikaz vojnih sposobnosti na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici ocijenio kao "vrlo dobar" i zahvalio se vojnicima za sve što su učinili za svoju domovinu.

"Srbija će nastaviti štititi svoju slobodarsku tradiciju. Znat ćemo sami sačuvati svoje nebo, svoju zemlju i ljude. Živjela slobodna i nezavisna Srbija", poručio je Vučić po okončanju vježbe.

Prikaz, u kojemu je sudjelovalo više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sustava te oko 25 zrakoplova, počeo je simulacijom djelovanja Specijalnih jedinica Kopnene vojske Srbije i jedinica Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane protiv terorista.

Nakon toga uslijedio je defile pješadijskog ešalona, gdje je publika mogla vidjeti podešalone kadeta Vojne akademije, vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana, kao i replike borbenih zastava jedinica koje su izvojevale pobjede za srpski narod u balkanskim te Prvom i Drugom svjetskom ratu.

U sastavu motoriziranog ešalona predstavljena su modernizirana oklopno-izviđačka vozila "BRDM-2MS" iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila "lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojnopolicijska borbena vozila.

Publika je u letačkom dijelu mogla vidjeti letove aviona "mig 29", "orao" i "supergaleb", te helikoptera "Mi 8", "Mi 17", "H-145 M", "gama" i "gazela".

Vojnim prikazom službeno je počelo dvodnevno obilježavanje jubileja - 75 godina od oslobađenja Beograda od nacističke okupacije.

Dnevnik.ba