Article_Top_970x250

Vučić i Dodik sastali se u Beogradu, evo što su poručili

obilježili badnji dan

Vučić i Dodik sastali se u Beogradu, evo što su poručili

sij 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Tanjug

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedatelj Predsjedištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obilježavaju Badnji dan, kojim se najavljuje najradosniji kršćanski praznik Božić. Tim povodom održana je press-konferencija Dodika i Vučića.

"Saslušali smo predstavnike našeg naroda iz različitih krajeva, različitih dijelova. Mi s Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom, kao što znate, imamo veoma bliske, veoma dobre odnose. BiH je jedan od naših ključnih trgovinskih partnera, ali to su i Crna Gora i Makedonija, pa i Hrvatska. Sa svim tim zemljama Republika Srbija ima suficit u svom trgovinskom odnosu. To znači da su te zemlje od izuzetnog značaja za nas jer su to prostori na koji mi možemo na najbolji i najuspešniji način plasirati i svoju robu. Zato je od posebnog interesa da s tim zemljama imamo dobre odnose", kazao je Vučić.

Kako je kazao, okupili su se danas u Beogradu "zato što znamo da naš narod čeka ne laka politička godina".

"Verujemo da će ekonomski godina biti veoma uspešna. Ovo je jedan od sastanaka u kojima smo iznijeli i svoje stavove i saslušali jedni druge. Ono što mi se čini da smo uspeli, ako to smijem reći, kao važan rezultat, a to smo prvenstveno uspjeli u dogovoru sa predsjednikom Dodikom i predsjednicom Cvijanović, Ana i ja, mislim da smo to uspjeli sa svima, a to je da čak i kada imamo razlike između sebe, kada ne mislimo isto, da odnos Srbije prema pripadnicima svoga naroda uvijek bude odnos poštovanja, razumijevanja, podrške, a da sličan odnos poštovanja prema Srbiji pokazuju i predstavnici našeg naroda, da nikada više ne dođemo u situaciju u kojoj smo bili 90-tih i početkom 2000-tih godina, da imamo tu vrstu sloge", poručio je Vučić.

Novinarima se obratio i Milorad Dodik.

"Svi smo mi zgledani u Srbiju i želimo joj veliki uspjeh. Ono što mi želimo jest da se očuva mir. Srbi danas tome teže. Ponekad se čini da se neopravdano povlačimo od silnih napada prema srpskoj nacionalnoj zajednici, ali ne želimo konflikte, kao što se vidi. Želimo u BiH izgraditi ustavnu poziciju srpskog naroda i Republike Srpske. Nama je Republika Srpska sinonim za slobodu srpskog naroda, a Srbija je sinom za naš život. Želimo legalizirati taj pristup jer on ne vrijeđa nikog, kao što ja ne smatram da je problem da Bošnjaci ili bilo tko drugi iskažu sovje interese koji ne vrijeđaju druge. Smatram da je veoma važno da mi jasno govorimo o tim pitanjima. Sarajevo je uzurpiralo značajnu imovinu Srpske pravoslavne crkve u središtu Sarajeva. Ta pitanja moramo staviti na dnevni red", poručio je Dodik.

Vučić je jutros u prisustvu predstavnika Srba iz regije unio badnjak u zgradu Generalnog tajništva predsjednika Republike u Beogradu, čime je počelo obilježavanje Badnjeg dana.

Unošenju badnjaka u zgradu Predsjedništva prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković, predsjednici Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević, kao i poslanik "Ujedinjene Crne Gore" u crnogorskom parlamentu Goran Danilović.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250