Article_Top_970x250

Vrijeme je da se promjene sporna imena mostarskih ulica

okrugli stol u mostaru

Vrijeme je da se promjene sporna imena mostarskih ulica

ožu 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Mostaru ne bi smjele postojati ulice koje nose nazive po osobama koje pripadaju ropotarnici povijesti, istaknuto je na okruglom stolu "Naši razgovori" na kojem se govorilo o inicijativi za promjenu naziva mostarskih ulica koje nose imena po osobama koje simboliziraju fašističke zločine iz Drugog svjetskog rata.

Uvodničari Vuk Bačanović, Ivan Šušnjar, Sead Đulić i Ivan Vukoja usuglasili su se kako postoji opća narodna volja i širok konsenzus za rješavanje tog pitanja, te da se mora na bilo koji dozvoljen način i što prije riješiti taj problem te da je današnji događaj početak tog procesa.

Na okruglom stolu okupili su se borci, žrtve rata, logoraši, novinari, aktivisti, vjerski lideri i ostali utjecajni ljudi iz Mostara, koji dolaze iz različitih društvenih i narativnih sfera, navodi se u priopćenju organizacije Catholic Relief Services, prenosi Fena.

"Ovo je samo početak u procesu koji treba rezultirati pozitivnim promjenama. Vjerujem da će današnji razgovor biti jedan kamenčić mozaika koji će kroz tu pozitivnu energiju otklanjati negativnu dimenziju prošlosti tamo gdje joj je mjesto, a to je ropotarnica povijesti. Odgovorno, promišljeno i slobodno, bez stereotipa koji, ako su negativni moraju otići u prošlost i da vratimo vjeru da Mostar ne bude više grad slučaj", poručio je moderator okruglog stola Martin Raguž.

Nazočne je pozdravio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je naglasio značaj ove teme u kontekstu kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024.

"Kada govorimo o Europi moram reći da u Mostaru imamo niz poteškoća koje moramo nadići da bi ovaj grad zasvijetlio punim svjetlom i da bi se neke stvari uistinu pomjerile. Mi smo zatočenici nekih vremena koja su bila mračna i nema ni jedan razlog u ovom gradu da te stvari ne prevaziđemo jer prošlo je previše vremena. Kada govorimo što želimo, svi kažemo da želimo biti dio Europe, a Europa je osudila jedno vrijeme. Nema ni jedan razlog da Mostar i neki drugi gradovi u BiH imaju obilježja mračne europske povijesti Europe", kazao je gradonačelnik Bešlić.

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić u uvodu je naglasio kako je za ozbiljne korake naprijed jako važno otvoriti sve bitne teme i riješiti ih zajedno i bez relativiziranja.

"Želimo stvoriti ambijent da dođe do moralnog i etičkog pročišćenja nas kao ljudi, ali i naših prostora i institucija koji nažalost nose nazive i imena nekih koji nikako ne bi smjeli biti na tim mjestima. Bilo je više inicijativa u Mostaru, i gledamo sveukupno kako i na koji način radi nas, učiniti sve da – a to je opći stav većine građana Mostara i BiH – da pokušamo da nazivi određenih ulica i institucija nestanu iz našeg svakodnevnog života i javnog prostora", kazao je Šehić.

Okrugli stol "Naši razgovori" dio je USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost" koji je prisutan u 73 lokalne zajednice u cijeloj Bosni i Hercegovini, a čiji je cilj da se, kroz iskren i otvoren dijalog, stvori ambijent u kojem će se početi razumijevati postojanje drugih i drugačijih mišljenja i narativa, što će doprinijeti stvaranju temelja za širok dogovor u društvu, u korist svih naroda i građana Bosne i Hercegovine i svih njenih dijelova.

Projekt "PRO-Budućnost" implementira Catholic Relief Services (CRS) u suradnji s Forumom građana Tuzle, Centrom za razvoj mladih Kult, Nansen dijalog centrom Mostar, Caritasom BiH i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250