Article_Top_970x250

Vrhbosanska nadbiskupija 15 godina čeka na povrat imovine u Travniku

neprovođenje odluke suda

Vrhbosanska nadbiskupija 15 godina čeka na povrat imovine u Travniku

kol 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Večernji list

Kako bošnjački političari u Srednjobosanskoj županiji, na čelu sa SDA, godinama imaju selektivan pristup prema sudskim presudama, ovisno o tome sviđaju li im se ili ne, najbolje potvrđuje višegodišnje ignoriranje presuda o povratu zgrade Gimnazije u Travniku Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Prvu presudu kojom je zgrada u cijelosti trebala biti vraćena vlasniku još prije 15 godina donio je Dom za ljudska prava. Uslijedila je i presuda Ustavnog suda BiH. Općinski sud Travnik također je donio presudu po tužbi Vrhbosanske nadbiskupije protiv Mješovite srednje škole Travnik te je naložio školi da se iseli iz zgrade Gimnazije, ali i da plati naknadu za korištenje prostorija Gimnazije za razdoblje od tri godine unatrag u iznosu od 270.368 KM, s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Osim na domaćem, ovaj dugogodišnji problem dobio je sudski epilog i pred međunarodnim pravosudnim institucijama, konkretno Europskim sudom za ljudska prava koji je u predmetu “Vrhbosanska nadbiskupija protiv BiH” naložio mjerodavnim vlastima u našoj zemlji konačno i bez odgađanja osigurati potpuno izvršenje odluke Doma za ljudska prava još iz 2003. godine, odnosno vratiti i preostali dio zgrade vlasniku - Vrhbosanskoj nadbiskupiji. U presudi Europskog suda prava u Strasbourgu utvrđeno je “da su vlasti u FBiH diskriminirale podnositelja tužbe u uživanju prava na slobodu vjere te je Dom naredio vlastima u ovom entitetu osigurati premještaj JU “Mješovita srednja škola Travnik” iz zgrade Gimnazije (u kojoj je smješten Katolički školski centar “Petar Barbarić”) te na taj način vratiti zgradu u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji”.

Nepoštivanje odluka

Općinsko vijeće Travnik također je donijelo odluku kojom se vjerskim zajednicama daje na korištenje i raspolaganje njihova imovina. No, ni odluka općinskih vlasti nije u cijelosti poštovana jedino u slučaju Vrhbosanske nadbiskupije. Stjerani u kut, bošnjački političari na čelu sa SDA inicirali su ovih dana sazivanje izvanredne sjednice Sabora SBŽ-a. Iako je od prve sudske presude prošlo 15 godina, bošnjačke vlasti nisu našle rješenje za 900 učenika MSŠ Travnik koji, prema presudama domaćih i međunarodnih sudova, trebaju iseliti do 14. kolovoza. Škola koju im grade godinama i za čiju gradnju su izdvojena ogromna proračunska sredstva, nikad nije završena te im se politika selektivnog pristupa provedbi sudskih presuda razbija o glavu. Provesti, a ne komentirati presude - stav je Kluba hrvatskih zastupnika u Saboru SBŽ-a koji su ponovili i ovom prilikom. Klub hrvatskog naroda mišljenja je kako SDA nastavlja s praksom “švedskog stola” kada su općenito u pitanju sudske presude. No, smatraju kako sjednica Sabora SBŽ-a o temi vraćanja imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji nije bila uzaludna, nego je poslužila u svrhu aktualiziranja ovog problema, ali i mogućnosti da se problem sagleda s različitih stajališta. - Međutim, rasprave oko izvršenja presude više ne smije i ne može biti - poručili su iz Kluba zastupnika iz reda hrvatskoga naroda, piše Večernji list BiH.

Dnevnik.ba