Article_Top_970x250

(VIDEO) Znate li koja je ovo životinja? Ostala je bez mame pa sad nezasitno grli ljude

sklapa prijateljstva

(VIDEO) Znate li koja je ovo životinja? Ostala je bez mame pa sad nezasitno grli ljude

srp 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: AFP

Dugongi su morski sisavci nalik morskim kravama, a spadaju na popis zaštićenih vrsta

Mariam je beba dugonga, morskog sisavca nalik i u rodu s lamantinima, vrstom morskih krava. Stara je samo pet mjeseci, a gotovo od rođenja silno voli ljude koji su je spasili, pa ih grli svaki put kada ih vidi. Mariam je pri rođenju nekako odvojena od svoje mame, pa od tada živi u skloništu za dugongove, nedaleko od tajlandskog otoka Ko Libong. Malena Mariam tamo svaki dan uči što bolje plivati, a stručnjaci je hrane po 15 puta dnevno posebnim mlijekom iz bočice te joj ubiru i morsku travu, piše Telegram.

Ljudi u skloništu morat će skrbiti za Mariam još barem godinu dana, budući da bebe dugonga piju majčino mlijeko barem 18 mjeseci. Nakon toga, životinja će biti spremna otići u divljinu i pridružiti se ostalim dugongima. Dugongi mogu narasti do duljine 3,4 metra, a nalaze se na listi ugroženih životinjskih vrsta.

Slijedila je brod misleći da je njena mama

“Prvo kao da nas je napala. Pokušala je plivati za našim brodom i uhvatiti se za njega, misleći da je brod njena mama. Kada smo ušli u vodu, ona bi nam prišla i zavukla nam se ispod ruku, kao da se pokušala zavući ispod peraje svoje mame”, ispričala je za AP Nantarika Chansue, direktorica Centra za istraživanje morskih životinja Sveučilišta Chulalongkorn iz grada Bangkoka.

Dugongi su ugroženi ponajviše zbog klimatskih promjena i zbog zagađenja mora, no opasnost im predstavljaju i ribarski brodovi i mreže. Međutim, Mariam je došla u dobre ruke, u kojima će ostati još barem godinu dana. Kako bude starija, bit će ključno pustiti je nazad u divljinu, daleko od njenih skrbnika. No do tada Mariam će se, sigurni smo, neprestano maziti i grliti sa svojim ljudima.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250