Article_Top_970x250

(VIDEO) U Mostaru predstavljen ekološki projekt 'Misli o prirodi'

zaštita okoliša

(VIDEO) U Mostaru predstavljen ekološki projekt 'Misli o prirodi'

pro 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) predstavio je u petak u Mostaru projekt o zaštiti okoliša pod nazivom "Misli o prirodi", kojeg provodi uz financijsku pomoć Vlade Švedske u iznosu od 3 milijuna maraka.

"Misli o prirodi" trogodišnji je CPCD-ov projekt koji se provodi s ciljem povećanja utjecaja civilnog društva u zaštiti okoliša, kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih osoba, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnoj razini.

- Pitanje zaštite okoliša, nažalost, nije prioritetno pitanje donositelja odluka, ali je svakako prioritetno pitanje civilnog društva - izjavila je novinarima projektna menadžerica Dajana Cvetković i pritom izrazila žaljenje što u BiH postoji trend opadanja snage civilnog društva.

Upravo zbog tog razloga, dodala je, kreiran je ovaj projekt, koji će ojačati civilno društvo, umrežiti ga i omogućiti konkretniji i jači glas u zaštiti okoliša. 

Cvetković je navela primjer događanja oko deponije Uborak kod Mostara gdje se, kako je kazala, može vidjeti kako izgleda pravo civilno društvo.

- Mi tu vidimo ljude, građane, koji se bore protiv donositelja odluka, i koji su čak napadnuti od policije što mi svakako ne opravdamo, ali koji predstavljaju jako civilno društvo i najhrabriji dio našeg društva i to je ono što ćemo mi promovirati nadalje kroz projekt - kazala je Cvetković.

Napomenula je kako je projekt "Misli o prirodi" zasnovan na pet komponenti i to zagovaranje, eko hubove, eko škole, mlade i eko novinare.

- Što se tiče zagovaranja, tu će se najviše raditi s organizacijama civilnog društva kojima će se  dodjeljivati veliki grantovi, dok su eko hubovi drugi dio projekta i obuhvatit će deset organizacija civilnog društva koje će u BiH biti ojačane kako bi bile svojevrsni izvor znanja, energije, motivacije i aktivnosti u deset lokalnih zajednica, ali i šire - kazala je Cvetković.

Po njezinim riječima, eko škole, kao treći stub projekta, također su jako važan dio jer se pitanje zaštite okoliša treba targetirati kroz obrazovni sustav.

- Raditi ćemo sa 40 škola koje će proći certifikaciju za eko škole. S mladima ćemo raditi određene trogodišnje kampanje i uključiti jako veliki broj njih, što kroz društvene mreže što kroz rad u lokalnim zajednicama - naglasila je Cvetković.

Što se tiče pete komponente, odnosno medija, Cvetković je pojasnila kako će se dodjeljivati i grantovi medijima čime će im se dati prilika da svoj rad u zaštiti okoliša učine više sustavnim i temeljenim na činjenicama i istraživanjima, a ne samo "na izvještavanju o događajima koji se događaju u BiH". 

Na predstavljanju projekta "Misli o prirodi" sudjeluju predstavnici organizacija civilnog društva koji će, nakon što se upoznaju s aktivnostima projekta, imati priliku iznijeti najznačajnije probleme i izazove u radu s drugim organizacijama, školama, ministarstvima, zagađivačima i lokalnim donositeljima odluka kada je u pitanju zaštita okoliša.

Pored Mostara, projekt će biti predstavljen i u drugim gradovima širom BiH.

Dnevnik.ba