Article_Top_970x250

(VIDEO) Tučnjava, metež, vodene bombe u parlamentu

TAJVAN

(VIDEO) Tučnjava, metež, vodene bombe u parlamentu

srp 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Žestoka rasprava prerasla je u petak u tučnjavu tajvanskom parlamentu, treći put u 15 dana, a neki su zastupnici protivnike napali vodenim bombama.

Tajvanskim zastupnicima fizički obračuni u parlamentu nisu strani, a zadnja dva tjedna bila su osobito burna tijekom rasprave o imenovanju budućeg voditelja agencije zadužene za nadzor vlade.

Fizički obračuni dogodili su se i kada se raspravljalo o reformama i smanjenju mirovina prije četiri godine u vrijeme kada je predsjednica Tsai Ing-wen preuzela dužnost.

Zastupnik Demokratske napredne stranke (DPP, na vlasti) šakom je udario kolegu iz Kuomintanga (KMT, oporba). 

Nešto poslije, zastupnici KMT-a odgovorili su napadima na kolege iz DPP-a vodenim bombama, pa su ovi bili prisiljeni navući plastične kabanice i štititi se velikim kartonskim panoima.

DPP je predlažio na čelo agencije Control Yuan 70-godišnju Chen Chu, poznatu aktivisticu za ljudska prava koja je šest godina provela u zatvoru u doba diktature Kuomintanga.

DPP ima većinu u parlamentu i ona je u petak, unatoč svađi i fizičkom obračunu, potvrdila kandidatkinju.

KMT tvrdi da su 24 od 27 kandidata imenovanih za članstvo u agenciji Control Yuan tijesno povezani s DPP-om i "da je riječ o dosad najgorem" imenovanju.

Chen Chu je objavila da će napustiti DPP kada se potvrdi njezino imenovanje kako bi očuvala nepristranost te dužnosti te je optužila oporbu da je tereti neutemeljenim optužbama.

Dnevnik.ba