Article_Top_970x250

(VIDEO) Trump se posvađao s ´omiljenim´ novinarom: ´Dosta, vrati mikrofon...´

vruća presica

(VIDEO) Trump se posvađao s ´omiljenim´ novinarom: ´Dosta, vrati mikrofon...´

stu 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Donald Trump se u srijedu opet obrušio na novinare na tiskovnoj konferenciji održanoj dan nakon izbora na sredini mandata, a posebno oštrim riječima obratio se novinaru CNN-a u Bijeloj kući nazivajući ga "neodgojenim i groznom osobom".

"Dosta je, vratite mikrofon", rekao je Trump novinaru Jimu Acosti pošto se s njim posvađao zbog migrantske povorke koja iz Srednje Amerike ide prema američkoj granici.

Jim Acosta koji je već bio na meti milijarderovih napada, nastavio mu je postavljati pitanja dok se predsjednik udaljavao od govornice ne želeći odgovarati.

"CNN bi se trebao sramiti što vas zapošljava, neodgojeni ste i grozna ste osoba", rekao mu je.

Ušutkao je i novinarku April Ryan koja mu je htjela postaviti pitanje, a nije imala mikrofona.

Predsjednik je zatim optužio novinarku, crnkinju da je "rasistkinja" kada ga je upitala o njegovoj "nacionalističkoj" retorici koja ide na ruku zagovornicima superiornosti bijele rase, a zatim je drugog novinara podrugljivo nazvao "ljepotanom".

"O meni se netočno izvještava u medijima", dodao je. "Mogu učiniti nešto najbolje, a oni će (novinari) od toga načiniti nešto loše".

Nakon tiskovne konferencije koja je trajala gotovo sat i pol, izrazio je nadu da bi "ton mogao biti bolji, ali prvi korak je na medijima". "Samo uzvraćam na udarce i ne borim se za sebe, nego za narod ove zemlje", ocijenio je.

Četrdeset peti predsjednik Sjedinjenih Država je u lošim odnosima s dijelom američkih medija, pa tako i sa CNN-om, ABC-om i NBC-om te s dnevnim listovima New York Timesom i Washington Postom. Redovito optužuje, kako kaže, "medije lažnih vijesti" da su "narodni neprijatelji" koji unose podjelu među narod.

Najradije daje intervjue za informativnu mrežu Fox News koju konzervativci najviše vole.

Acosta ostao bez akreditacije

Bijela kuća je nekoliko sati nakon Trumpova okršaja sa CNN-ovim reporterom Acostom objavila da spomenutom novinaru, inače glavnom CNN-ovom dopisniku iz Bijele kuće, do daljnjega oduzima akreditaciju. Razlog koji su pritom naveli naišao je na opću osudu u novinarskim krugovima, uključujući i one koje favoriziraju Trumpovu administraciju.

Naime, glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders u priopćenju je Acostu optužila da je neprimjereno dodirivao službenicu koja mu se u trenutku okršaja s predsjednikom približila ne bi li mu oduzela mikrofon, kako je Trump zatražio. No, snimka incidenta prikazuje potpuno drugačiju situaciju iz koje je jasno da je Acosta držao mikrofon u ruci, dok ga je službenica zgrabila i nastojala mu ga oduzeti.

A White House staff member reaches for the microphone held by CNN's Jim Acosta as he questions U.S. President Donald Trump during a news conference following Tuesday's midterm U.S. congressional elections, in a combination of photos at the White House in Washington, U.S., November 7, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst

Iz Udruge dopisnika iz Bijele kuće izdali su priopćenje u kojem prosvjeduju protiv oduzimanja akreditacije Acosti nazivajući takav potez neprihvatljivim. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250