Article_Top_970x250

(VIDEO) Strava u Barajevu: Dvije učenice se iživljavale nad vršnjakinjom (15) u dvorištu škole

srbija

(VIDEO) Strava u Barajevu: Dvije učenice se iživljavale nad vršnjakinjom (15) u dvorištu škole

ruj 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Nasilnice iz Barajeva, koje su se brutalno iživljavale nad vršnjakinjom (15), vjerojatno čeka isključenje iz škole, a njihove roditelje novčana kazna do 100.000 dinara.

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja uznemirio je javnost u petak, kada je na društvenim mrežama osvanula jeziva snimka dvije devojčice koje šamaraju i maltretiraju treću, znatno sitniju.

Na poveznici možete pogledati ranije objavljeni video koji je šokirao javnost.

Jedna od batinašica, kao i djevojčica koja je pretrpjela nasilje, i to tko zna koliko puta, jer je naknadno objavljeno još snimki na kojima prima šamare – učenice su Srednje škole Barajevo.

Druga grubijanka pohađa jednu od zvezdarskih srednjih škola, prenijeli su mediji, a na mrežama se može naći i informacija da boravi u učeničkom domu.

Prema Zakonu o osnovama sustava obrazovanja i odgoja, ukoliko je učenik nasilan prema vršnjacima, kazna prijeti i roditeljima, odnosno starateljima, a iznosi između 5.000 i 100.000 dinara, piše Kurir.

Što se tiče nasilnih djevojčica, službena odluka o njihovoj sudbini još nije donijeta niti poznata javnosti, ali tumačeći zakon, nema sumnje da ih čeka isključenje iz škole.

“Za težu povredu obveza učenika, odgojno-disciplinska mjera - ukor direktora i ukor nastavničkog veća, a za učenika srednje škole i isključenje učenika iz škole, odnosno škole s domom; (…) za učinjenu povredu zabrane iz čl. 110-112. ovog zakona, odgojno-disciplinska mjera: ukor direktora ili ukor nastavničkog veća; za učenika srednje škole - isključenje učenika iz škole, odnosno škole s domom”, navodi se u članu 86 Zakona o osnovama sustava obrazovanja i odgoja.

Konkretno, zabrane iz članova 110-112 odnose se na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje, povredu ugleda, časti i dostojanstva.

Kada se maloljetan učenik ogluši o ove zabrane, kao što je sada slučaj, škola odmah, a najkasnije narednog radnog dana obavještava roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika i uključuje ga u odgovarajući postupak.

Zakon kaže i sljedeće: “Nastavničko vijeće donosi odluku o odgojno-disciplinskoj mjeri isključenja učenika iz srednje škole, a direktor rješenje o isključenju učenika iz škole.

Odgojno-disciplinski postupak okončava se nakon vođenja pojačanog odgojnog rada s učenikom, donošenjem rješenja u roku od 30 dana od dana pokretanja. Prije donošenja rešenja moraju se utvrditi sve činjenice koje su od značaja za odlučivanje.

Dnevnik.ba