Article_Top_970x250

(VIDEO) Pogledajte kako Vučić mijenja ploču ovisno o situaciji

licemjerni autokrat

(VIDEO) Pogledajte kako Vučić mijenja ploču ovisno o situaciji

stu 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Profimedia

Ministar vanjskih poslova Srbije potvrdio je u subotu da će na sahrani patrijarha Irineja govoriti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Stranka slobode i pravde na svom Twitter profilu podsjetila je na Vučićeve riječi i kritike izrečene 2009. godine povodom govora nekadašnjeg predsjednika Borisa Tadića na sahrani patrijarha Pavla, izrečene u emisiji Stanje nacije na B92. Vučić je tada rekao da predsjedniku nije mjesto da govori na sahrani patrijarha.

Ministar vanjskih poslova Nikola Selaković izjavio je na TV Pinku da je, po protokolu koji je objavio Sinod SPC-a, predviđeno da na sahrani patrijarha Irineja govore mitropolit Hrizostom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starješina beogradske Saborne crkve, prenio je Blic.

Patrijarh SPC-a Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine. "Nije bilo mjesto Borisu Tadiću da traži direktan prijenos, pa da on sudjeluje u iznošenju kovčega, to rade srpske vladike. Nije mu bilo mjesto na sjednici Sinoda, nije mu bilo mjesto ni da govori poslije vaseljenskog patrijarha", kazao je Aleksandar Vučić 2009. godine u emisiji Stanje nacije na B92 u kojoj je gostovao s tadašnjom funkcionarkom DS-a Jelenom Trivan, osudivši predsjednika Srbije što je govorio na oproštaju od patrijarha.

On je trebao biti tu, to mu ne sporim, ali nije trebao držati govor, kao što mu nije bilo mjesto ni u Sinodu, rekao je tada Vučić.

Dnevnik.ba