Article_Top_970x250

(VIDEO) Ove reklame su zabranjene u Velikoj Britaniji zbog promicanja rodnih stereotipa

Što ovdje ima uvredljivo

(VIDEO) Ove reklame su zabranjene u Velikoj Britaniji zbog promicanja rodnih stereotipa

kol 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: YouTube

Novi zakon koji je na snagu stupio u lipnju zabranjuje prikazivanje rodnih uloga koje "se može smatrati uvredljivim".

Zabrana reklame u kojoj su prikazani muški astronauti pored žene s kolicima, kao i druge u kojoj su prikazana dva nesposobna oca, prvi su primjeri novog britanskog zakona kojim se zabranjuje promicanje rodnih stereotipa u reklamnom oglašavanju. 

Reklame za Volkswagen i kremasti sir iz Philadelphije došle su pod istragu britanske Agencije za reklamne standarde (ASA) nakon što su se gledatelji žalili na njihovo promicanje rodnih stereotipa, javlja CNN

Novi zakon koji je na snagu stupio u lipnju zabranjuje prikazivanje rodnih uloga koje "se može smatrati uvredljivim". 

Reklama za Volkswagen prikazuje dva muška astronauta i atletičara s protezom kako skače u dalj te nakon toga ženu kako sjedi u parku pored kolica s djetetom. Tri gledatelja na nju su uložila prigovor, tvrdeći da prikazuje ženu u "tradicionalnoj ulozi njegovateljice".  

"Prihvaćamo da je rođenje djeteta iskustvo koje svima mijenja život iz korijena, no isto tako ne i stereotip da je briga o djeci prvenstveno ženska zadaća", tvrdi ASA. 

Reklama za kremasti sir iz Philadelphije prikazuje pak dva oca u restoranu kako uslijed jela prestaju paziti na svoju djecu. Djeca nakon toga završavaju na transportnoj traci koja okružuje restoran, a jedan od očeva kaže: "Nemoj o ovome ništa reći mami". Na ovu reklamu žalilo se čak 125 osoba.

"Svjesni smo da je cilj reklame bio nasmijati gledatelje, no isto tako smatramo da prikazivanje dvojice muškaraca kao nesposobnih roditelja pridonosi negativnom stereotipu o muškarcima koji se ne znaju brinuti o djeci", dodano je iz ASA-e. 

Glasnogovornik Mondelez Internationala, tvrtke koja proizvodi sir iz reklame, izrazio je svoje razočarenje odlukom. 

Novi zakoni u Velikoj Britaniji doneseni su nakon analize ASA-e iz 2017., koja tvrdi da štetno promicanje rodnih stereotipa putem reklamnog oglašavanja "može negativno utjecati na izbore, ambicije i mogućnosti djece, mladeži i odraslih". 

Prethodno je plakat postavljen 2015. u londonskoj podzemnoj željeznici, koji prikazuje ženu u bikiniju s riječima "Je li tvoje tijelo spremno za plažu?", izazvao bijes u javnosti i potaknuo ASA-u na poduzimanje preventivnih mjera. 

"Dokazi pokazuju da štetni rodni stereotipi mogu doprinijeti nejednakosti u društvu", stoji u izvješću.

ASA je pritom dodala da će prikazivanje "glamuroznih, atraktivnih, uspješnih, ambicioznih i zdravih ljudi" u reklamama i dalje biti dopušteno, kao i prikazivanje muškaraca i žena u ulogama uz koje ih se ponekad povezuje.  

Dnevnik.ba