Article_Top_970x250

(VIDEO) Neugodan susret senatora i žrtava seksualnog zlostavljanja donio zaokret

popustio pod pritiskom

(VIDEO) Neugodan susret senatora i žrtava seksualnog zlostavljanja donio zaokret

ruj 29, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: BBC

BBC je objavio snimku neugodnog susreta senatora iz Arizone Jeffa Flakea, kojega su u dizalu presrele Ana Maria Archila i Maria Gallagher, koje kažu da su žrtve seksualnog napada. Flakeu su zamjerile što je rekao da će podržati nominaciju Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda SAD-a. Upravo je bio na putu da glasuje kada su ga zaustavile.

"Gledajte me dok vam govorim! Govorite mi da moj napad nije važan! Govorite mi da ono što mi se dogodilo nije važno i da ćete dozvoliti ljudima koji rade takve stvari da dobiju moć! To je ono što meni govorite kada glasujete za njega!", riječi su koje je senator Flake slušao od vidno uznemirene žene. Na pitanje misli li komentirati i vjeruje li Kavanaughu da nije seksualni zlostavljač, Flake nije imao komentara, samo je kimao glavom i ponavljao da je već sve rekao u svom priopćenju za medije.

BBC piše da je susret u liftu, zabilježen kamerama, bio trenutak koji je govorio milijunima diljem Amerike. Dvije su ga mlade žene susrele na putu da glasuje i pomogne čovjeku optuženom za seksualno zlostavljanje da preuzme jednu od najvažnijih funkcija u zemlji.

Ranije je senator naime rekao kako planira poduprijeti kandidaturu Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha, unatoč svjedočenju Christine Blasey Ford, profesorice psihologije u Kaliforniji, koja ga je optužila za zlostavljanje. BBC piše kako je ovaj trenutak zauvijek zabilježio kako izgleda bijes žena zbog seksualnog zlostavljanja.

Snimka se proširila društvenim mrežama, mnogi su dvjema ženama čestitali na hrabrosti. No nitko nije ni slutio kakve će posljedice izazvati - nekoliko sati kasnije senator Flake predomislio se -  tražio je da se konačno glasanje pred punim Senatom odgodi za maksimalno tjedan dana kako bi policija mogla istražiti optužbe Christine Balsey Ford.

"Zemlju muči razdor i moramo jamčiti ispravnu zakonsku proceduru", rekao je taj umjereni senator. "Mirno ću se izjasniti na plenarnom zasjedanju tek kada FBI dodatno istraži optužbe", dodao je Flake i dao naslutiti da bi se na konačnom izjašnjavanju mogao odvojiti od većine.

"Osjećam olakšanje što je Jeff Flake, čini se, čuo naše glasove danas u dizalu. "Istraga FBI-a je apsolutno potrebna, kao i da on i ostali senatori glasuju protiv", napisala je jedna od žena koja se suočila sa senatorom u liftu, uz hashtag "#stopKavanaugh" ("zaustavite Kavanaugha").

 Dnevnik.ba

Tagovi: