Article_Top_970x250

(VIDEO) Lara Gut protestirala na finalu zbog nepravde: Odustala na 3. vratima!

BIJESNA NA FIS

(VIDEO) Lara Gut protestirala na finalu zbog nepravde: Odustala na 3. vratima!

ožu 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: HRT, Reuters/Pixsell

Htjela je ravnopravnu borbu s Petrom Vlhovom za veliki Kristalni globus, ali FIS je odlučio da na finalu neće odgađati, nego otkazati brze discipline. Pa je nastup u veleslalomu iskoristila za slanje poruke.

Samo 13 utrka u brzim disciplinama održalo se ove sezone u utrkama za skijašice u Svjetskom kupu, a u tehničkim 18 (u muškoj konkurenciji omjer je 13-22). Kao šlag na tortu stiglo je otkazivanje spusta i superveleslaloma zbog nevremena na finalu u Lenzerheideu.

Prevedeno, specijalisti za brze discipline, baš domaći asovi Marco Odermatt i Lara Gut Behrami izgubili su priliku da prestignu tehničare Alexisa Pinturaulta odnosno Petru Vlhovu. Molili su iz švicarskog saveza da se te utrke održe idući tjedan, ali iz FIS-a su to odbili.

Lara Gut nije se tek tako pomirila s tim. Startala je u nedjeljnom veleslalomu, posljednjoj utrci sezone, i već na trećim vratima demonstrativno odustala. Petra Vlhova postala je prva Slovakinja s velikim Kristalnim globusom u dosta kontroverznim okolnostima.

Neki potezi krovne skijaške federacije, poput izbacivanja klasične kombinacije, forsiranja paralelnog veleslaloma koji, usput budi rečeno, ima čudna pravila sa zaostacima i stazama koje nemaju jednake uvjete, godinama izazivaju čuđenje među skijašima.

Odluka koja je razljutila legendarnog Ivicu Kostelića u veljači ove godine bila je činjenica da se na Svjetskom prvenstvu u Cortini d'Ampezzo u drugoj vožnji slaloma startalo od pozicije broj 15 do prve, a ne od 30., kako bi najbolji skijaši imali što bolje uvjete zbog visokih temperatura.

"Gdje ste sad svi, 'borci za slobodu' koji se bore za poštenje u našem sportu? Gdje ste sad, ljudi iz FIS-a? Zašto ne istupite i prestanete saginjati leđa pred interesima trulih?", zapitao se Kostelić, između ostalih, objaviviši fotografiju ovaca.

Inače, u nedjeljnom veleslalomu za skijašice pobijedila je Novozelanđanka Alice Robinson ispred Amerikanke Mikaele Shiffrin (+0,28) i Slovenke Mete Hrovat (+0,48). Talijanka Marta Bassino ranije je osigurala mali Kristalni globus u toj disciplini i sezonu zavrišla s 126 bodova pred Shiffrin. U ukupnom poretku Vlhova je osvojila 1416 bodova, Lara Gut-Behrami 1256. Švicarki za utjehu ide mali Kristalni globus u superveleslalomu, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba