Article_Top_970x250

(VIDEO) Kina donirala Oružanim snagama BiH inženjerijska sredstva od 2,5 milijuna KM

sarajevo

(VIDEO) Kina donirala Oružanim snagama BiH inženjerijska sredstva od 2,5 milijuna KM

ožu 31, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Ministar obrane BiH Sifet Podžić i veleposlanik Kine u BiH Ji Ping danas su u kasarni u Rajlovcu potpisali certifikate o primopredaji inženjerijskih sredstava koja je Ministarstvo obrane Kine doniralo Oružanim snagama BiH.

Riječ je o šest istovarnih kamiona, tri bagera utovarivača, dva tegljača s niskonosećom poluprikolicom, dva kamiona s utovarnim kranom, buldožeru i kompaktnom bageru.

- Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem primopredaji donacije vrijedne 10 milijuna juana, koju je osiguralo Ministarstvo obrane Kine za Oružane snage BiH. U pitanju je bespovratna pomoć koju Kina pruža BiH. Nadam se da će nova oprema doprinijeti dodatnom povećanju kapaciteta podrške OS BiH od kojih se očekuje da igraju značajniju ulogu u socijalnoj izgradnji i civilnoj zaštiti i spašavanju – rekao je veleposlanik Ji Ping. 

Preuzimanju donacije i potpisivanju certifikata, kazao je ministar Podžić, prethodio je ranije potpisani sporazum između ministarstava obrane Kine i BiH čija je vrijednost oko 2,5 milijuna KM.

- Ova oprema bit će od velikog značaja OS BiH prvenstveno u izvršenju jedne od naših misija, a to je pomoć civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, kao i za izvršenje ostalih redovnih zadataka Oružanih snaga. Stoga izražavam neizmjernu zahvalnost za kontinuiran angažman Kine za pomoć građanima BiH da nam svima osigura svjetliju budućnost – istaknuo je Podžić.

Zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS za resurse Gojko Knežević pojasnio je da je to treća najveća donacija Kine.

- Prva je bila 2011. godine, druga 2015. godine kada je dodijeljeno devet inženjerijskih strojeva i 2021. 15 inženjerskih sredstava. U uvjetima ograničenog proračuna za obranu ne smijem ni misliti na kakvoj razini bi bila operativna sposobnost u vezi inženjerije i inženjerijskih kapaciteta da nije naših prijatelja iz Kine kojima dugujemo neizmjernu zahvalnost – dodao je Knežević.

Dnevnik.ba