Article_Top_970x250

(VIDEO) Filmski bijeg iz zatvora: Iskopao tunel dugačak 30 metara, cijela zemlja traga za njim...

indonezija

(VIDEO) Filmski bijeg iz zatvora: Iskopao tunel dugačak 30 metara, cijela zemlja traga za njim...

ruj 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Kamere su snimile trenutak kad bjegunac izlazi iz cijevi, nonšalantno se udaljava od zatvora i nestaje u mračnoj ulici.

Kineski zatvorenik Cai Ji Fan (53), osuđen na smrtnu kaznu, pobjegao je na spektakularan način iz zatvora u Tangreangu nedaleko od Džakarte u Indoneziji. On je, kao u filmu,  do slobode došao kroz 30 metara dugačak kanalizacijski tunel u koji je dospio tako što je odvijačem i pajserom iskopao rupu u svojoj ćeliji.

Do detalja razradio plan bijega. Ukrao je alat iz zatvorske kuhinjske radionice i iskopao sićušni prolaz širok samo 50 centimetara kroz koji se provukao do zatvorske kanalizacije koja se izlijeva u rijeku.

Da je plan detaljno razrađen, govori i činjenica da je to učinio u vrijeme kada su zatvorski stražari mijenjali smjenu. Kamere su snimile trenutak kad bjegunac izlazi iz cijevi, nonšalantno se udaljava od zatvora i nestaje u mračnoj ulici.

Prema riječima glasnogovornika policije u Džakarti, pretpostavlja se da je bjegunac planirao bijeg "pet do šest mjeseci".

Njegov bijeg mnogi uspoređuju s načinom na koji je iz zatvora pobjegao Andy Dufresne, junak filma "Iskupljenje u Shawshanku", koji je godinama kopao "tunel slobode".

Kineski zatvorenik je sada na listi najtraženijih bjegunaca u Indoneziji, a imigracijski službenici pobrinuli su se da mu onemoguće izlaz iz države

Prema riječima policajaca, Cai Ji Fan je osuđen na smrtnu kaznu 2017. godine nakon što je proglašen krivim za krijumčarenje 110 kilograma sintetičke droge metamfetamin.

Policajci su također otkrili da ovo nije prvi put da je dotični uspio pobjeći iz zatvora. Dok je čekao suđenje, u kupaoni je pomoću željezne šipke iskopao rupu kroz koju je pobjegao, ali i poveo još neke zatvorenike sa sobom. Pronađeni su tri dana nakon bijega  i vraćeni u zatvorske ćelije.

Dnevnik.ba