Article_Top_970x250

(VIDEO) ČERNOBIL Stavili zaštitni sarkofag nad reaktor koji će štiti svijet od radijacije

nakon devet godina

(VIDEO) ČERNOBIL Stavili zaštitni sarkofag nad reaktor koji će štiti svijet od radijacije

srp 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via 24sata.hr

Nakon punih devet godina dovršen je 'Novi zaštitni sarkofag' iznad reaktora broj četiri u nuklearnoj elektrani Černobil. Njegova se cijena procjenjuje na oko 1,7 milijardi američkih dolara.

Ovog ljeta svijet je oduševio Chernobyl, serija o černobilskoj katastrofi koja je 1986. godine šokirala svijet te veliki dio Europe izložila ogromnoj radijaciji te utjecala na živote milijuna ljudi. I dok je serija odmah zasjela na sam vrh najbolje ocijenjenih serija u povijest, zloglasni reaktor broj četiri i dalje predstavlja opasnost za okoliš i ljude., piše 24sata.hr.

Ukrajinska vlada zbog toga se prije devet godina odlučila na konstrukciju ogromnog zaštitnog sarkofaga kako bi se umanjilo emitiranje radioaktivnosti u neposrednoj blizini elektrane, ali i kako bi se spriječilo dodatno propadanje reaktora u kojem se i dalje nalazi oko 200 tona radioaktivnog materijala. 1,7 milijardi američkih dolara i 36 metričkih tona kasnije, sarkofag je napokon dovršen. 

To, dakako, ne znači da je Černobil opet postao naseljivo područje. Prema pretpostavkama znanstvenika, ono će opet biti naseljivo za, pazite sad - 24 tisuće godina. 

Novi zaštitni sarkofag službeno je otvorio novi ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, a zamjenik voditelja projekta izgradnje sarkofaga koji na osiguranju reaktora radi od 1987. godine, Victor Zalizetskyi, rekao je da je 'ispunjen ponosom' jer je imao priliku raditi na projektu koji 'ima toliki značaj za cijelo čovječanstvo'.

U isto vrijeme, Zalizetskyi je u kontekstu trenutne situacije u Ukrajini izrazio zabrinutost za buduće financiranje projekta koje će biti neophodno.

- Izgleda kao da je Ukrajina prepuštena sama sebi da se nosi s troškovima ove strukture. Posao još uvijek nije gotov i moramo dobro razmisliti kako ćemo ga financirati u budućnosti, rekao je. 

Dnevnik.ba