Article_Top_970x250

(VIDEO) Britanski ministar nasrnuo na aktivisticu: ´Mogla je biti naoružana´

mnogi traže ostavku

(VIDEO) Britanski ministar nasrnuo na aktivisticu: ´Mogla je biti naoružana´

lip 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Youtube

Pojedine udruge traže ostavku ministra, a neki mediji prenose da se ministar ispričao aktivistici nakon incidenta

Na skup u Londonu gdje su se okupili mnogi britanski političari i ekonomisti upali su aktivsti Greenpeacea želeći upozoriti na važno pitanje klimatskih promjena, prenosi dnevnik.hr.

Na skupu su govorili kancelar Phillip Hammond te guverner britanske banke Mark Carney, no govori su prekinuti kada je u dvoranu upalo 40-ak prosvjednika koji su ovim potezom htjeli upozoriti na hitno rješavanje problema klimatskih promjena. Ministar vanjskih poslova Azije i Pacifika Mark Field bio je zgrožen ovakvim incidentom pa je uzeo pravdu u svoje ruke. 

Pogledajte Incident na skupu

Aktivisticu koja je prolazila pored njegova stola prvo je grubo odgurnuo rukom, a zatim ju je uhvatio kako bi ju ispratio iz dvorane. 

Određene službe i udruge odmah su pozvale ministra na ostavku zbog grubosti koju je iskazao prema aktivistici.

- Mnogi gosti su se osjećali ugroženim kada su aktivisti ušli u sobu. Kada je jedna od njih projurila pokraj mene, instinktivno sam reagirao. Nije bilo osiguranja, a ja sam bio zabrinut da bi ona mogla biti naoružana, uhvatio sam je i izbacio iz sobe - rekao je Field.

Kako pišu mediji, kada se Field vratio u dvoranu svi su mu pljeskali, a neki prenose i da se ispričao aktivistici nakon incidenta.

- Ovo je pravo dno. Prioritet koji treba doći prije svih ostalih, poput dobiti, prihoda ili rasta je - opstanak. To se mora prepoznati u svakoj dvorani, počevši od one u kojoj je kancelar - rekao je jedan od aktivista.

Primili smo nekoliko prijava o napadu koji se dogodio te večeri. Policija ih trenutno istražuje - rekli su iz londonske policije.

Pravobraniteljica za žene i jednakost spolova osudila je ponašanje ministra.

- On mora biti hitno suspendiran ili opozvan zbog nasilja nad ženama - napisala je ona na Twitteru.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250