Article_Top_970x250

(VIDEO) Bjeloglavi sup Luka poletio u Blagaju

LET U SLOBODU

(VIDEO) Bjeloglavi sup Luka poletio u Blagaju

ruj 05, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Anadolija

Bjeloglavi sup Luka, jedina ptica ove vrste trenutno u Bosni i Hercegovini, nakon petomjesečnog boravka u kavezu Eko udruge Novi val u Blagaju, danas je pušten u prirodno stanište.

On je prethodno na tlo BiH došao iz Srbije, a pronađen je na teritoriju Olova, potpuno iscrpljen i s malim šansama da preživi. S obzirom na to da su do studenog 2018. u prostoru Novog vala boravila dva bjeloglava supa koji su nažalost preminula od posljedica trovanja, iz Olova su u pomoć pozvali Blagajce, koji su odmah pticu prebacili u svoj kavez i počeli je oporavljati.

“Bio je potpuno iscrpljen i trebalo je vremena da ga vratimo u život. Oporavak je trajao oko 20 dana. U tom vremenu, iako je riječ o lešinaru, Luka je jeo iz ljudske ruke. Hvala Bogu da je danas dobro. Odlučili smo vratiti ga u prirodu“, rekao je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Udruge Novi val Adnan Đuliman.

Najavio je i da će Udruga u narednim danima vršiti monitoring, te pratiti kretanje i snalaženje ptice u prirodi. Pozvao je i stanovništvo Bosne i Hercegovine da se javi Udruzi Novi val ako primijeti bjeloglavog supa.

S ciljem opstanka ove ugrožene vrste kojoj na području starog kontinenta prijeti izumiranje, u Udruzi Novi val nedavno su odlučili napraviti hranilište na platou Podveležja, a kasnije potpisati i ugovor o suradnji s lokalnom klaonicom, koja na ovaj lokalitet svakodnevno dostavlja animalni otpad.

Bjeloglavi sup Luka danas je poletio s lokaliteta Kurbanište u Blagaju. Ova ptica pripada lešinarima starog svijeta, te u rod Gyps - star više od milijun godina.

“Bjeloglavi sup je strvinar. Hrani se uginulim ostacima životinja i ujedno je jedan od najboljih čistača prirode. U Bosni i Hercegovini su se do prije pedesetak godina gnijezdile sve četiri vrste europskih strvinara. Bili smo jedina zemlja uz Grčku i Španjolsku sa sve četiri vrste strvinara. Nebrigom prema prirodi sve vrste su iščeznule. Glavni razlozi su trovanja, ubijanja i krivolov. Ove stijene su posljednje stanište bjeloglavog supa u BiH“, rekao je Goran Topić iz Ornitološkog društva “Naše ptice“ iz Sarajeva.

Luka je davno trebao poletjeti u prirodu, ali se s puštanjem zakasnilo zbog pandemije koronavirusa.

Današnji događaj upriličen je povodom Međunarodnog dana lešinara.

Dnevnik.ba