Article_Top_970x250

(VIDEO) Armenski navijači skinuli zastavu Turske na Baščaršiji, Turci je vratili

sarajevo

(VIDEO) Armenski navijači skinuli zastavu Turske na Baščaršiji, Turci je vratili

ožu 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Instagram

Armenski navijači su noć uoči utakmice između nogometnih reprezentacija BiH i Armenije bili akteri incidenta koji se dogodio na Baščaršiji. Naime, oni su s jednog stuba javne rasvjete skinuli zastavu Turske i demonstrativno je bacili.

Na Instagram stranici navijača Armenije pojavio se video na kojem se vidi kako tri navijača skidaju zastavu Turske i bacaju je. Zbog ove video snimke u komentarima su navijačima upućene mnoge prijetnje. 

Ovaj čin izazvao je gnjev turskih državljana koji žive u Sarajevu, pa je jedan od njih, ne želeći da njihova zastava bude na podu, otišao na mjesto događaja i vratio je gdje je i stajala. Kazali su i da je prava sreća što nitko od Turaka nije prolazio u tom trenutku jer zasigurno ne bi prošli bez posljedica. 

Inače, netrpeljivost između Turaka i Armenaca datira još iz veljače 1915. godine kada su Rusija i Turska ušle u Prvi svjetski rat kao neprijatelji. Turska je tada Armeniju smatrala petom ruskom kolonom. U veljači 1915. svih 60.000 mobiliziranih armenskih vojnika zatvoreno je u radne logore i poslije ubijeno. 

Na taj način izginulo je oko milijun i pol ljudi. Odnos između ove dvije zemlje zbog toga je još uvijek neprijateljski. Armenija tvrdi da su ti događaji bili planirani i nazivaju ih genocidom. Taj je stav 1985. i 1986. zauzeo i UN, a godinu dana kasnije i Europski parlament. S druge strane, Turska i dalje tvrdi da to nije bio genocid i da su samo neki zapovjednici otišli malo predaleko.

Dnevnik.ba