Article_Top_970x250

(VIDEO) Apel za spas Hajdučkih vrata

čuvajmo blago

(VIDEO) Apel za spas Hajdučkih vrata

lis 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: blidinje.net

Hajdučka vrata su stoljećima stvarali prirodni uvjeti na tom mjestu. U naravi, to je prsten od stijene kroz koji prolaze vjetrovi, a nalaze se na rubu kanjona Dive Grabovice.

Najmanje što mogu uraditi za spas ovog bisera prirode je uputiti jedan iskren, emotivan i prijeko potreban apel. Hajdučka vrata mogu nestati zauvijek ako nastavimo nanositi im štetu. Molim vas podijelite, ovaj video da ga vidi što više ljudi. Teško je bilo i snimiti jedan ovakav vidio na jednom takvom mističnom mjestu. Vjerujte mi da su me emocije polomile dok sam pričao, poručio je na YouTube kanalu Dženad Džino, profesionalni i nagrađivani fotograf iz Jablanice.

Hajdučka vrata (2000 mnm) se nalaze na istočnom dijelu planine Čvrsnica. To je prirodni fenomen neopisive ljepote. Hajdučka vrata su stoljećima stvarali prirodni uvjeti na tom mjestu. U naravi, to je prsten od stijene kroz koji prolaze vjetrovi, a nalaze se na rubu kanjona Dive Grabovice. Od njih se pružaju jako lijepi vidici na stijenu Velikog Kuka, Mezića stijenu, Pestibrdo, Čabulju, Prenj… to je mjesto s jednim od najljepših pogleda.

Apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena, ali i da ne ugrožavaju ni svoju ni sigurnost drugih planinara.

Dnevnik.ba