Article_Top_970x250

(VIDEO) Aktivisti Greenpeacea pirotehničkim napravama napali francusku nuklearku

radikali

(VIDEO) Aktivisti Greenpeacea pirotehničkim napravama napali francusku nuklearku

lis 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ekološki aktivisti Greenpeacea privedeni su u četvrtak nakon što su nakratko ušli u nuklearnu centralu Cattenom u francuskoj pokrajini Loreni, na istoku Francuske, i uspjeli ispaliti pirotehničke naprave kako bi upozorili na osjetljivost takvih postrojenja na eventualni napad.

"Aktivisti Greenpeacea u postrojenju. Nema pristupa nuklearnoj zoni. Nema utjecaja na sigurnost postrojenja", pisalo je na Twitteru centrale, smještene nekoliko kilometara od granice s Luksemburgom.

Aktivisti pak na Twitteru tvrde da su ispalili pirotehničku napravu rano ujutro "u podnožju bazena za korišteno gorivo", u postrojenju koje Greenpeace ne smatra dovoljno zaštićenim.

U video-snimci koju je Greenpeace Francuska emitirao na Twitteru, nekoliko je pirotehničkih naprava ispaljeno iz zone sa zgradama za koje se čini da pripadaju kompleksu centrale.

Roger Spautz, zadužen za nuklearnu kampanju za Greenpeace Luksemburg, objasnio je da je "oko 5.30 sati petnaestak aktivista ušlo u postrojenje, prešlo dvije sigurnosne prepreke i stiglo do zgrade u kojoj se nalazi bazen s korištenim gorivom".

Spautz je objasnio kako su željeli privući pozornost na "krhkost" zdanja s bazenom "koja nisu zaštićena, suprotno zdanjima s reaktorima".
 

 

Tagovi:

Article_Bottom_970x250