Article_Top_970x250

VELIKI PROSVJED PROTIV SEJDE KOMŠIĆA U MOSTARU: 'Dosta je preglasavanja Hrvata i njihove izborne volje'

BRAVO STUDENTI

VELIKI PROSVJED PROTIV SEJDE KOMŠIĆA U MOSTARU: 'Dosta je preglasavanja Hrvata i njihove izborne volje'

lis 10, 2018

Piše: Ivan Crnjac

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Pobjeda Sejde Komšića bošnjačkim glasovima i ulazak u Predsjedništvo BiH među Hrvatima je izazvala niz negativnih reakcija zbog očitog kršenja izborne volje hrvatskog naroda i podrivanja ustavnih i daytonskih načela.

Društvenim mrežama počele su kružiti informacije o masovnom prosvjedu koji će mladi organizirati u Mostaru.

Prosvjed počinje u četvrtak u 18 sati ispred Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Na nekim portalima pojavila se informacija da prosvjed organizira student Tomislav Zelenika. Razgovarali smo sa Zelenikom i nije nam potvrdio tu informaciju. Kako je rekao za Dnevnik.ba, nije bitno tko organizira prosvjed, bitno je da se prosvjed održi.

"Nije bitno tko je organizator, nisam tu ja bitan niti želim koristiti bilo kakvu medijsku slavu da bih sebe proslavio. Ja sam samo na Facebooku najavio da će se prosvjed održati, to su neki mediji preuzeli i ispalo je da ja to organiziram uime HSS-a, to mi ne pada napamet jer ovo je nadstranačka priča. Jesam jedan od onih koji podržava tu ideju, ali nisam organizator. Nije ni bitno tko je, bitno je da se prosvjed održi", rekao je Zelenika za Dnevnik.ba i dodao:

"Bošnjaci su nesvjesni krize u koju izbor Sejde Komšića vodi Bosnu i Hercegovinu. Vođeni svojim nacionalističkim i velikobošnjačkim tezama izabrali su nam ga u Predsjedništvo.

Nema potrebe više analizirati probleme i tumačiti načine i razloge iz kojih su Hrvati preglasani i po treći put prevareni od istog naroda i istog čovjeka.

Sada nam preostaje reagirati na sve i iskazati svoje nezadovoljstvo cijelim događajem. Te iznaći rješenja za buduće djelovanje. Upravo iz tog razloga ćemo se i okupiti u četvrtak.

Moramo svijetu, međunarodnoj zajednici, visokome predstavniku, sarajevskim unitaristima i bošnjačkim nacionalistima napokon nedvosmisleno poručiti da je dosta. Da je dosta političkoga maltretiranja, da je dosta majoriziranja i zatiranja, otimanja temeljnih političkih prava. Također, prosvjedom ćemo obilježiti i smrt demokracije u Bosni i Hercegovini, a koju su ubili spomenuti član Predsjedništva i njegovi glasači.

Prosvjed je poruka Željku Komšiću i svemu onomu što on predstavlja. Njemu među Hrvatima nema mjesta i nije dobrodošao u Mostar, nije dobrodošao među studente Sveučilišta u Mostaru te kako ne prihvaćamo njegove pokušaje dodvoravanja studentima", kazao je Zelenika.

"Mislim da je sazrelo vrijeme i da je ovo idealna prilika jednom za svagda reći "dosta" te odgovornima uputiti poruku da je krajnji trenutak sa se Bosna i Hercegovina učini zemljom svih triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. Inače neka je nema. Predugo smo mi okretali drugi obraz šamarima bošnjačkoga nacionalizma i fašizma.

Ako međunarodna zajednica, Visoki predstavnik, Europska Unija i svi oni koji mogu stvari mijenjati, a to ne čine, smatraju da BiH može ostati ovakva kakva je i da se kreće u pravom smjeru, tada mi ne želimo tu Bosnu i Hercegovinu, tada joj želimo da brzo umre kao što je i demokracija u njoj umrla u nedjelju.

Neka se uzalud ne nadaju svi oni koji misle da su ovime Bosni i Hercegovini donijeli dobro. Varaju se. Ovo je samo još jedan čavao u lijes Bosne i Hercegovine, a zabili su ga upravo oni koji se najviše u nju kunu. Također, neka se ne nadaju da će ovime zastrašiti Hrvate ili ih otjerati s njihove zemlje. Pretrpjeli smo mi i puno gore, srušili smo puno veće i moćnije tiranije, znat ćemo se suočiti i s ovima danas"; zaključio je Zelenika.

Dnevnik.ba