Article_Top_970x250

Velika pjesnička imena na 100. Šantićevim večerima poezije

mostar

Velika pjesnička imena na 100. Šantićevim večerima poezije

lis 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Na 100. Šantićevim večerima poezije u Mostaru u srijedu navečer nastupili su pjesnici, dobitnici Književne nagrade ''Aleksa Šantić'', Stevan Tontić, Đorđo Sladoje, Luko Paljetak i Veselin Gatalo.

Stihove pjesnika, dobitnika nagrade koji nisu živi i koji nisu mogli doći u Mostar, čitao je glumac Velimir Njirić.

Književnik Veselin Gatalo, koji je i moderirao pjesničku veče, kazao je da su u Mostaru na 100. Šantićevim večerima bili svi dobitnici Književne nagrade ''Aleksa Šantić'', neki svojim prisustvom, a neki svojim pjesmama.

''Sto godina je sto godina, srpska kultura je srpska kultura. Ovo veče bilo je jednako dobro kao i večeri koje su se organizirale još u Šantićevo vrijeme'', kazao je Gatalo.

Pjesnik Đorđo Sladoje istaknuo je da je velika stvar proslavljati 100. Šantićeve večeri poezije, što govori o snazi tradicije, književne i duhovne te tradiciji čuvenog 'mostarskog kruga' od prije stotinjak godina kada je Mostar bio jedan od glavnih kulturnih centara kod Srba.

''Šantić, Dučić, Ćorović i ostali kulturni apostoli, pretvarali su tada Mostar iz mahale u ozbiljan grad i evo 100 godina nakon toga Šantićevo ime i djelo i dalje zrači duhovnom snagom i ljepotom i svim što simbolizira u srpskoj kulturu. Njegove pjesme postale su dio narodne kulture, ušle u svakodnevni govor kao Njegoševe i Zmajeve. On je pjesnik toga reda i to će trajati'', kazao je Sladoje, dodajući da mu je drago što se Šantić vraća u Mostar te što ''Prosvjeta'' organizira jednu važnu kulturnu i duhovnu manifestaciju.

Pjesnik Stevan Tontić izrazio je zadovoljstvo što je sudionik 100. Šantićevih večeri, jer je to manifestacija s najdužom tradicijom u regiji.

Tontić je napomenuo da je nagradu dobio 1985. godine te da se u Mostaru sreo s dragim prijateljima.

Pjesnik Luko Paljetak također je naveo da mu je velika čast biti sudionik 100. Šantićevih večeri poezije, sresti drage ljude i govoriti stihove pred cijenjenom publikom.

Šantićeve večeri poezije nastavljaju se večeras predstavljanjem knjige ''Gledajmo se u oči'' vladike diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19 sati, dok je u petak, 11. listopada, premijera predstave ''Što te nema'' u Narodnom Pozorištu Mostar, priopćeno je iz Organizacijskog odbora manifestacije.

Dnevnik.ba