Article_Top_970x250

VAR je pun pogodak, ali kod Švicaraca ne radi

Dvije greške u dvije utakmice

VAR je pun pogodak, ali kod Švicaraca ne radi

lip 23, 2018

Piše: Toni Raspudić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

I eto, Švicarska je došla nadomak plasmana u osminu finala, a moguće da nakon dvije utakmice ne bi imala ni boda.

FIFA se počela hvaliti kako im je uvođenje VAR tehnologije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bio pun pogodak. Naravno da jeste bio pun pogodak jer bi ovo trebao biti najpošteniji Mundijal do sada, ali hvaliti se 'otkrićem  tople vode' ne ide im baš u prilog.

Trebalo je dosta pritiska da se odluče na taj iskorak iako je velika većina nogometnih zaljubljenika to zagovarala i prije. Opirući se tehnologiji FIFA i UEFA su prvo našle još radnih mjesta za suce postavljajući ih pokraj golova. To se pokazao kao potpuni promašaj. Sjetimo se samo završnica minule Lige prvaka, pa i Europa lige.

No, na ovom prvenstvu i uz pomoć VAR-a suci griješe. Čak osam ljudi postavili su u VAR sobu, a i dalje griješe. Njihovim greškama se najviše raduju Švicarci koji su uz pomoć previda sudaca najvjerojatnije osigurali osminu finala.

U utakmici protiv Srbije cijeli internet bruji o nedosuđenom jedanaestercu nad Mitrovićem kada su ga dvojica Švicaraca srušila. Umjesto na bijelu točku, sudac Brych je pokazao na prekršaj u napadu.

Taj sporni trenutak dogodio se u 66. minuti pri rezultatu 1:1 i tko zna bi li Švicarska do kraja susreta osvojili i bod.

No, nisu samo protiv Srba Švicarci dobili naklonost sudaca. I u prvoj utakmici protiv Brazila još se vuku polemike oko izjednačujućeg gola Stefana Zubera. Švicarac je odgurnuo rukama svog čuvara i neometan zatresao mrežu. Ni tada se VAR nije oglasio.

I eto, Švicarska je došla nadomak plasmana u osminu finala, a moguće da nakon dvije utakmice ne bi imala ni boda da su stručnjaci dosudili ono što su laici vidjeli.

Dnevnik.ba

Rezultati by SofaScore

Article_Bottom_970x250