Article_Top_970x250

Vandali za par sati uništili mural u Srbiji posvećen Balaševiću, građani ogorčeni

"Živeti slobodno"

Vandali za par sati uništili mural u Srbiji posvećen Balaševiću, građani ogorčeni

ožu 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nepoznati počinitelji tijekom noći su potpuno uništili mural "Živeti slobodno".

Mural posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u tom gradu na zapadu Srbije, uništen je nakon samo nekoliko sati.

Nepoznati počinitelji tijekom noći su potpuno uništili mural "Živeti slobodno" kojim je Inicijativa za Požegu htjela iskazati poštovanje prema umjetniku koji je bio omiljen u cijeloj regiji.

Šopenhauerov ekstremni pesimizam kaže da mi živimo u najgorem od svih mogućih svetova. Da je ovaj svet za dlaku gori -...

Objavljuje Inicijativa za PožeguNedjelja, 7. ožujka 2021.

"Bez obzira na niska očekivanja, teško je pomiriti se sa stvarnošću u kojoj netko precrtava poruku ŽIVETI SLOBODNO! Što može biti u glavi tom stvorenju? On se zalaže za ropstvo, što li? Simbolično, vandali nisu uspjeli dohvatiti šaku prkosa i otpora. I neka baš to bude poruka za budućnost", napisali su na svojim stranicama. 

Dodali su i kako je većina građana Požege pozitivno reagirala na mural, te su ogorčeni što je isti uništen nakon samo nekoliko sati.

Također, iz Inicijative su podijelili i komentare sugrađana, te istaknuli kako se stide tih pojedinaca koji siju mržnju, a ne razumiju apsolutno ništa.

"Ne znam samo jesu li ljudi koji su nacrtali ovaj mural koji priliči za grad Zagreb očekivali da nikom neće zasmetati lik Balaševića koji je svugdje morao pokazati svoj autošovinizam i blatiti svoju državu i narod", "Nije bitno što je rekao da govori na materinjem hrvatskom. Bitno je što je rekao da govori iskvarenu verziju hrvatskog, tzv. srpski. Pa, rođače, ako vrijeđaš Srbiju, nema ti mjesta za mural", stoji između ostalog u komentarima. 

Međutim, iz Inicijative ističu kako vjeruju da je u pitanju manjina kada je riječ o onima kojima smeta mural.

"To nas neće pokolebati da nastavimo misiju širenja ljubavi i pravih vrijednosti", poručili su uz Inicijative za Požegu, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba