Article_Top_970x250

Uz Argentinu, Paragvaj i Urugvaj priključio se i Čile za zajedničku organizaciju SP-a

Pa što se jednostavno cijela Južna Amerika ne kandidira

Uz Argentinu, Paragvaj i Urugvaj priključio se i Čile za zajedničku organizaciju SP-a

velj 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fox Sports

Ovo postaje sve smješnije

Za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine zajedničku kandidaturu su uložili Argentina, Urugvaj, Paragvaj i Čile.

Prve tri zemlje su već prije godinu dana izrazile želju za zajedničku kandidaturu, a mnogi su smatrali kako je previše da tri zemlje budu domaćini Mundijala, no Južnoamerikanci tako ne misle, te im se priključila i četvrta zemlja - Čile.

Problem je što se zemlje domaćini izravno plasiraju na završnicu Mundijala, a u ovom slučaju bi Južna Amerika izravno dala četiri predstavnika. Na prošlom SP-u u Rusiji ovaj kontinent je imao 5 predstavnika, a ako im se uvaži kandidatura, sigurno će ih imati više. To bi najviše štetilo Europi koja je u posljednje vrijeme daleko najjači nogometni kontinent i koja zasluženo daje najviše predstavnika na završnici Svjetskih prvenstva.

Da je taj broj opravdan pokazao je i posljednji Mundijal kada su u polufinalu bile četiri europske zemlje, a Europa je dala i pobjednika na zadnja četiri Svjetska prvenstva.

"Prije nekoliko mjeseci predložio sam Argentini, Urugvaju i Paragvaju da se i mi uključimo u organizaciju i dogovor je postignut", poručio je čileanski predsjednik Sebastian Pinera na društvenim mrežama.

Ove zemlje se nadaju dobivanju domaćinstva zbog činjenice da se 2030. godine obilježava 100 godina od prvog SP-a koje se igralo u Južnoj Americi - u Urugvaju.

Osim Južnoamerikanaca i drugi kandidati su se odlučili za zajedničku organizaciju. Najsmješnija kandidatura izgleda ona Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunjske. Tim reprezentacijama je ogroman uspjeh sami plasman na završnicu Mundijala kroz kvalifikacije te bi odabir ove kandidature bio također na štetu ozbiljnijih europskih reprezentacija. Vjerojatno će ovim zemljama dopustiti organizaciju Europskog prvenstva 2028, ali teško je očekivati da im daju baš Svjetsko 2030.

Za domaćinstvo SP-a 2030. godine još su zajedničku kandidaturu uložili Maroko, Španjolska i Portugal što bi možda bio i najpošteniji odabir, jer su Španjolska i Portugal redovito na završnicama, a uključivanjem Maroka bio bi to povijesni Mundijal koji bi se igrao na dva kontinenta.

Engleski mediji su također nedavno javili kako i njihova zemlja razmišlja o kandidaturi sa svojim susjedima.

Podsjetimo sljedeće SP se 2022. igra u Kataru, a četiri godine kasnije domaćini će biti SAD, Kanada i Meksiko.

FIFA je najavila proširenje Svjetskog prventva, tj. više reprezentacija u završnici te ćemo u budućnosti, ako se taj model održi, konstantno viđati više zemalja domaćina.

Dnevnik.ba/ T. Raspudić

Article_Bottom_970x250