Article_Top_970x250

Uskoro počinje "Božić u Busovači 2019"

najava

Uskoro počinje "Božić u Busovači 2019"

stu 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Zadovoljstvo nam je najaviti „Božić u Busovači 2019.“, koji će se održati od 1. do 31. prosinca uz bogat kulturno – zabavni program, u organizaciji OO HDZ –a BIH Busovača u suradnji s udrugom “Mladi zajedno”, udrugom “Uzor”, te mnoštvom predstavnika ustanova, institucija i gospodarstvenika.

Koordinatorica projekta  Suzana Krišto istaknula je kako je ove godine, uz potporu dužnosnika HDZ-a BiH, osmišljen bogatiji program projekta ”Božić u Busovači 2019.”, zahvaljujući idejama i suradnji vrijedne mladeži i članica zajednice žena “KKK”, čije  su božićne   humanitarne akcije  počele prije nekih šest godina (što se prvenstveno odnosi na Božićni sajam i čajanke  ispred crkve svetog Ante).

„Projekt „Božić u Busovači“ osmišljen je kao promocija potencijala Busovače i svih njegovih stanovnika uz očuvanje hrvatske kulture, tradicije i običaja općine Busovača  te poticanje druženja, zajedništva i zbližavanja u blagdanskom ozračju u susret radosti Božića. Sve ovo što smo organizirali, organizirali smo zahvaljujući našim ljudima u Busovači. Zbog te topline, žari, ljubavi, pozitivne energije, motiviranosti utkane u svaku ideju čime smo za sobom povukli i brojne članove obitelji i prijatelje,  tople duše busovačke, širom otvorenih vrata, mi smo ovo u Busovači napravili", istaknula je koordinatorica projekta Suzana Krišto.

“Puno je bogatijih gradova i mnogoljudnijih u ŽSB, ali mi smo jedni od rijetkih koji održavaju zajednička druženja tijekom cijelog Adventa, jer božićnim ozračjem vraćamo i optimizam u naš grad. Pozivam  sve ljude dobre volje da dođu posjetiti naše događaje, da uživamo u blagdanskom ozračju  ali i u ovom vremenu priprave za Božić da osjete i radost darivanja, te sukladno  svojim mogućnostima, pomognu svojim sugrađanima, a pogotovo samcima, višečlanim obiteljima,  starijim i bolesnim osobama“, dodala je koordinatorica Krišto.

Želimo govoriti djelima, jer oni govore više od riječi.

Božić  je ipak vrijeme darivanja, suosjećanja i međuljudske topline, a manifestacija “Božić u Busovači “nije zaboravila najpotrebitije članove našeg društva. Već šestu godinu zaredom u organizaciji Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” organiziramo Božićni sajam. Sajam je prodajno-humanitarnog karaktera, jer prihod od prodaje na sajmu, članice Temeljnih ogranaka ZŽ KKK odvoje za najpotrebitije. Iako smo ograničeni s kapacitetom, ove godine smo pružili priliku i samostalnim izlagačima iz susjednih općina koji su se prijavili i izrazili želju za sudjelovanjem.

Projekt “Božić u Busovači 2019.”, dokaz je da se s malo dobre volje i puno truda može napraviti mnogo toga.  Busovljaci su udruženim snagama svoj grad ove godine smjestili uz rame svjetskih metropola.

Ovogodišnji busovački projekt “Božić u Busovači” , započet će 1. prosinca i trajati do Božića, a poseban naglasak bit će stavljen na kulturne događaje uz nastup naših domaćih umjetnika i talenata, koji će Busovljake i naše goste uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića.

Koje novosti donosimo?

Pokušat ćemo  “smanjiti konzumerizam” i  vratiti blagdansko ozračje , kroz niz kulturnih i glazbenih događaja  u crkvama, školama i otvorenim  prostorima.
Poseban naglasak stavljen je na kulturna događanja, tako da će se tijekom Adventa održati jedanaest nastupa različitih glazbenih i  plesnih  sastava, te niz prigodnih priredbi, izložbi slika i fotografija, promocija knjige kao i sportska natjecanja.

Nastupit će i vokalna skupina u narodnim nošnjama, a na velikoj bini zasvirat će: “Epicentar bend”, “Taxi band”, Tamburaši iz Fojnice, “Magus trio” , Bend “Extra 2000”, Tamburaški sastav iz Busovače i  Band “Pogrešno skretanje”.

Ove godine smo u suradnji s našim župnikom fra Zoranom Jakovićem, došli do ideje da dodatno ukrasimo i crkveno dvorište, gdje će također biti žive jaslice, te  veliki adventski vijenac.
U crkvi sv. Ante Padovanskog održat će se božićni koncert OGŠ “Jakova Gotovca”, a u filijalnim crkvama u Barama i na Čepu koncert “Ivančice i prijatelji”.

U ovogodišnjem projektu , učiteljica Dijana Krišto će u OŠ Busovača, održati  zanimljive radionice za najmlađe, na kojima će kroz obradu materijala stvarati zanimljive oblike i božićne ukrase. A, vrijedni učenici koji su se pripremili sa svojim učiteljma, nastavnicima i profesorima imat ćemo priliku vidjeti na priredbama u OŠ “Busovača” i SŠ” Busovača”.

Za svetog Nikolu, naši mališani će nas darovati božićnim recitacijama, a mi njih prigodnim darovima. Zaplesat će nam plesni klub “LDF” kao i busovačke mažoretkinje HKD Napredak.
Kroz  božićne pjesme  i dječje recitacije vratit ćemo duh i ljepotu božićnog vremena.

U nedjelju 1.12. (prva nedjelja Adventa)  i u subotu 21.12. (“Večer zajedništva” od 18 sati) planirali smo, zahvaljujući našim sponzorima, osigurati besplatnu podjelu vina, čaja, fritula i ostalih delicija za sve posjetitelje uz glazbu uživo.

I za kraj, neizostavne su naše adventske kućice, koje će raditi svakog petka, subote i nedjelje od 17:30 sati, uz bogatu tradicionalnu gastronomsku ponudu.
Svjesni smo da je blagdan Božić, blagdan zajedništva i ljubavi, te na ovaj način želimo i našim sugrađanima pružiti dodatno zbližavanje, da u zajedništvu dočekamo naš najradosniji blagdan, Božić, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba