Article_Top_970x250

Uskoplje: Premijerno prikazan film "Putevi duhana"

PREPUNA DVORANA

Uskoplje: Premijerno prikazan film "Putevi duhana"

tra 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U prepunoj kino dvorani Centra za kulturu,  Uskoplje-Gornji Vakuf, održana je primjera dokumentarnog filma “Putevi duhana” čiju režiju potpisuje poznati hrvatski snimatelj Mirko Pivčević iz Splita, scenarij nagrađivani književnik Josip Mlakić.

Film koji je ispraćen dugim pljeskom nazočne publike bavi se osobama koje su svoju i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine, pa sve do Središnje Bosne.

Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije. 

 

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuje u svjedočanstva u policijskim ubojstvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih obitelji za koje nikada nije nitko odgovarao. Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene “švercera” koji su prije par mjeseci snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena…

Film je potpomognut sredstvima Fondacije za kinematografiju i Hrvatskog audiovizualnog centra, a produkciju potpisuju producent Ivica Perić-Maradona iz produkcije Scena, Mario Vukadin iz produkcije Olimp. Dokumenatarni film “Putevi duhana” odrađen je uz suradnju s širokobriješkom produkcijskom kućom “Kadar”.

Hercegovačka premijera održat će se na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu, priopćeno je na stranicama MFF-a.

Dnevnik.ba