Article_Top_970x250

´Ukoliko gledate ovaj video, onda i nije baš dobro. Ili sam mrtva, ili sam u jako, jako lošoj situaciji´

neizvjesna sudbina princeze

´Ukoliko gledate ovaj video, onda i nije baš dobro. Ili sam mrtva, ili sam u jako, jako lošoj situaciji´

velj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Youtube

Arapska princeza Sheikha Latifa cijelog svog života nije uspjela izaći iz Dubaija, arapskog emirata kojim suvereno vlada njezin otac Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njene želje da putuje i studira u inozemstvu nikad joj nisu uslišane, a putovnica joj je oduzeta. Provodila je svoje dane iza zidova palače, gdje je njeni prijatelji nisu smjeli posjećivati, kao što ni ona nije smjela odlaziti u njihove domove, piše Jutarnji list.

"Ovdje nema pravde. Posebno ako si žensko, tvoj život nema nikakvu vrijednost", ispričala je u videu koji je potajno snimila prošle godine.

Njeni prijatelji u inozemstvu stoga su se iznenadili kad je u ožujku prošle godine putem WhatsAppa poručila da je "zauvijek" otišla iz Dubaija.

Na pitanje gdje je, odgovorila je "slobodna".

Kako piše New York Times, bijeg je planirala nekoliko godina, uz pomoć svoje finske trenerice capoeire Tiine Jauhiainen i samozvanog bivšeg francuskog špijuna Hervéa Jauberta. No, njena sreća trajala je manje od tjedan dana. Nekoliko dana nakon što je zaplovila Indijskim oceanom na Jaubertovoj jahti prema Indiji, s ciljem da dođe do SAD-a i zatraži politički azil, nije joj više bilo ni traga ni glasa.

Tek u prosincu njena je obitelj objavila nekoliko protokolarnih fotografija, uz napomenu da je Sheikha sada kod kuće na sigurnom, nakon, kako tvrde, "otmice".

Ipak, njena priča nije mogla biti zataškana, zahvaljujući videu koji je do sada na YouTubeu pogledan više od 2 milijuna puta. U 39 minuta videozapisa Sheikha Latifa opisala je na engleskom jeziku kako izgleda njen život u 'zlatnom kavezu', za slučaj da je uhvate i ubiju.

"Neće me živu vratiti nazad. Ako ne uspijem živa izaći, barem je tu ovaj video", kazala je. 

Njena starija sestra Shamsa pobjegla je s 14 godina tijekom puta u Englesku. Osoblje ju je na koncu pronašlo na ulici u Cambridgeu i nasilno su je ukrcali u automobil. Detektiv Scotland Yarda počeo je istraživati njen slučaj kao otmicu, ali sve je stalo kad mu vlasti Dubaija nisu dale da razgovara s njom.

Obiteljski zakon Emirata omogućava kažnjavanje žena zbog neposluha. Djevojke su tako izvlačili iz kreveta i batinjali, nisu im pružali medicinsku skrb i za kaznu bi ih godinama držali u samici.

Sheikha je živjela iza visokih zidova palače s 40 soba u četiri krila, s oko stotinu sluga i zdanjem za rekreaciju, s bazenom i saunom. No, ta je raskoš na kratkoj uzici. Svoj novac smjela je trošiti samo na hobije i sportove, ili na ručkove s prijateljima i manikure. Željela je studirati medicinu, ali to joj nije bilo dozvoljeno, kao ni putovanja, čak ni u susjedni Abu Dhabi.

Na prvi pogled nitko ne bi mogao zaključiti ništa o njenom bogatstvu, kao ni o njenoj nesreći. U javnosti je hodala potpuno prekrivenog tijela i lica, nije se fotografirala i nikada nije govorila o svojoj obitelji. Dok drugi imućni stanovnici Dubaija zasipaju Instagram prizorima svog blagostanja, njeno ime teško se moglo pronaći i pretraživanjem Googlea.

Šutjela je, i potajice kovala svoj plan o bijegu u slobodu. Maštala je da pokrene reprezentaciju Emirata u sportskom padobranstvu i nadala se da će joj otac dopustiti da putuje na međunarodna natjecanja. Također, kao strastveni poklonik wellnessa i vegetarijanstva, sanjala je da investira u joga centar u Europi.

Nekoliko dana prije bijega, iskrala se iz šoping-centra da bi u stanu svoje finske trenerice snimila video. "Osjećam se pozitivno spram budućnosti. Osjećam da je to početak avanture. To je početak preuzimanja svog života u ruke, moje slobode, slobode izbora. Zaista se veselim tome", kazala je u videu.

U večer 4. ožujka Sheikha Latifa i Tiina Jauhiainen pripremale su se za spavanje u potpalublju jahte kojom su pobjegle, kada su začule buku. Zaključale su se u kupaonicu, ali ona se ubrzo napunila dimom. Na brod su se ukrcali naoružani ljudi koji su savladali i zavezali posadu, te su ih držali na podu i tukli. Tiini Jauhiainen kazali su da udahne po zadnji put u životu, ispričala je za New York Times. Iako zavezana, Sheika se opirala i vrištala da želi politički azil u Indiji, ali ništa joj nije pomoglo. Ubrzo su je odveli.

Njen otac šeik Mohammed oglasio se tek kad je BBC kanio prikazati dokumetarni film, pa je njegov ured izdao priopćenje u kojem tvrdi da je Sheikha na sigurnom u Dubaiju i da slavi svoj 33. rođendan s obitelji "u privatnosti i na miru". Jauhiainen je komentirala za NYT da Sheika godinama nije slavila svoj rođendan s obitelji.

Na Božić je Dubai objavio fotografiju Sheikhe kako sjedi s Mary Robinson, bivšom irskom predsjednicom i bivšom povjerenicom UN-a za ljudska prava, koja je kazala da je Sheikha sigurna s obitelji, ali da dobiva psihijatrijsku pomoć, te ju je opisala kao "uznemirenu mladu ženu" s "ozbiljnim medicinskim problemom".

Sheikhini prijatelji bili su zatečeni, jer ona nikada nije imala psihičkih problema, osim onih koje je mogla steći zatočeništvom ili prisilnim uzimanjem medikamenata.

Nakon takvih komentara, Mary Robinson je objavila priopćenje da je njena procjena bila iznesena "u dobroj vjeri", te je dodala da je djevojčina "ranjivost bila očigledna".

To ne čudi, i njeni prijatelji primjetili su na fotografijama da su joj oči mutne, a pogled izbjegava kameru.

Odvjetnik koji je surađivao s aktivistima na slučaju Sheikhe Latife sredinom siječnja odustao je bez objašnjenja. Nekoliko njenih prijatelja u Dubaiju bili su previše ustrašeni da bi dali izjavu za New York Times, a Jaubert je naprasno prestao odgovarati na pitanja novinara, kako piše New York Times.

"Ukoliko gledate ovaj video, onda i nije baš dobro. Ili sam mrtva, ili sam u jako, jako, jako lošoj situaciji", kazala je u svojem videu Sheikha Latifa. Očito, nije imala iluzije o svojoj sudbini u slučaju da je uhvate u bijegu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250