Article_Top_970x250

UEFA kaznila Crvenu Zvezdu zbog vrijeđanja Zlatana Ibrahimovića

susret s milanom u europi

UEFA kaznila Crvenu Zvezdu zbog vrijeđanja Zlatana Ibrahimovića

tra 14, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

UEFA je reagirala i kaznila Crvenu zvezdu zbog nemilih scena na prvom meču u Beogradu sa Milanom.

Podsjetimo, svijet je obišla snimka u kojoj se čuje navijač Crvene zvezde kako vrijeđa Zlatana Ibrahimovića na nacionalnoj osnovi, dok ovaj mirno sjedio na tribini stadiona Rajko Mitić i kao rezervni igrač posmatra prvu utakmicu šesnaestine finala Lige Europe. 

To nije bio jedini incident. Delegati UEFA-e uočili su još niz nedostatke u organizaciji tog susreta, pa će Crvena zvezda naredne kvalifikacije za europska nazjecanja– skoro izvjesno za Ligu prvaka, početi pred praznim tribinama.

Europska kuća nogometa je, naime, kaznila Zvezdu s dvije domaće utakmice bez prisustva navijača, s tim da je ova druga uvjetna, ako bi se izgred ponovio u narednih godinu dana. Osnova za kaznu je rasističko ponašanje njenih navijača. Pod taj termin “rasističko ponašanje“ UEFA svrstava i uvrede na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi.

Na toj narednoj utakmici Zvezda će morati da igra sa parolom “NoToRacism“ (Ne rasizmu) s UEFA-inim logom.

Novčana kazna

Također, zbog “provokativne poruke uvredljive sadržine“ Zvezda će morati da plati i novčanu kaznu od 25.000 eura, a još 5.000 će proslijediti na UEFA-in račun zbog kršenja sigurnosnih protokola tijekom pandemije koronavirusa. Posljedica toga što su na utakmici prekršena pravila o prisustvu navijača, što se nije poštovala socijalna distanca i što nisu bili primjenjeni svi higijenski propisi.

Pomenutih 30.000 eura Zvezda će morati da plati u narednih 90 dana. Uvjetna kazna važi do 13. travnja 2022. godine.

Dnevnik.ba