Article_Top_970x250

UBILI GA TALIBANI Hrvatski vojnik Josip Briški danas bi proslavio 29. rođendan

sjećanje

UBILI GA TALIBANI Hrvatski vojnik Josip Briški danas bi proslavio 29. rođendan

ožu 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bombaš samoubojica napao je u Kabulu 24. srpnja 2019. konvoj u kojem se nalazilo i vozilo s trojicom hrvatskih vojnika, od kojih je skupnik Josip Briški preminuo u bolnici zbog težine ozljeda zadobivenih u eksploziji.

Hrvatski vojnik Josip Briški danas bi  proslavio 29. rođendan  da nje stradao u NATO-ovoj misjiji  u Afganistanu. Naime, rođen je 7. ožujka 1992. godine,  bio je pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resulte Support u Afganistanu. Imao  je svega 27 godina kada je poginuo na dužnosti. U vojsci je bio pet godina, a 2019. godine prvi put otišao na misiju u Afganistan. U tu ratom zahvaćenu zemlju otišao je s hrvatskim kontingentom 1. ožujka.

No, iste godine, 24. srpnja bombaš samoubojica napao je u Kabulu konvoj vozila u kojem se nalazilo i vozilo s trojicom hrvatskih vojnika, od kojih je i teško ozljeđeni skupnik Josip Briški preminuo u bolnici zbog težine ozljeda zadobivenih u eksploziji.

Iza sebe je ostavio suprugu i dijete, sina starog oko godinu dana s kojima je živio u obiteljskoj kući u Sesvetama.

“Čim napustite bazu, pogotovo ako niste u oklopnim vozilima, vi ste kao glineni golub. Jednom kad izađete iz vojarne, vi ste meta. Morate imati pancirku, dugo oružje i kacigu, a ovaj je napad pokazao i da su našim vojnicima potrebna oklopna vozila”, kazao je jedan hrvatski vojnik za Dnevnik.hr.

Dodao je da  su hrvatski vojnici koji su u misijama u Afganistanu dobro opremljeni. “Na osobnu opremu nismo se mogli požaliti i to nije nikad bio problem”, kazao je vojnik koji nije htio da mu se  otkrije identitet. Dodao je da su svi imali obvezu nošenja pancirnog prsluka.

“Napadač se zaletio na konvoj stranaca, vidjeli smo stradale, ranjene i mrtve. nakon toga su stranci i afganistanska policija okružili mjesto napada i odvezli uništeno vozilo. U vrijeme eksplozije pili smo čaj u našem šatoru i na sreću smo u incidentu prošli bez ozljeda”, rekao je za agenciju AP Khan Pacha, očevidac talibanskog napada na konvoj vojnih vozila.

Od listopada 2019. godine Središte za međunarodne vojne operacije nosi naziv Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”.

Dnevnik.ba

Tagovi: