Article_Top_970x250

U Zastupničkom domu PSBiH danas o Izbornom zakonu i javnim nabavama

sarajevo

U Zastupničkom domu PSBiH danas o Izbornom zakonu i javnim nabavama

ruj 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati nekoliko zakonskih rješenja koja se tiču Izbornog zakona, javnih nabava te prekršaja.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić zatražio je da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Izbornog zakona, a zastupnici će se prvobitno izjasniti o hitnosti procedure donošenja tog zakonskog rješenja.

Kako je predlagač pojasnio, izmjene se tiču provođenja Odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izborima u Mostaru.

Na predloženom dnevnom redu su i izmjene Zakona o prekršajima koje je predložilo Vijeće ministara u drugom čitanju, kao i izmjene Zakona o sudskim pristojbama u postupku pred Sudom BiH koje je također predložilo Vijeće ministara BiH.

Zastupnici Kluba Demokratske fronte predložili su novi tekst Zakona o javnim nabavama Bosne i Hercegovine i to, kako su obrazložili, kako bi se otklonili uočeni određeni problemi u smislu primjene pojedinih odredbi Zakona.

Cilj je, navode iz DF-a, pojednostaviti postupak javnih nabava, osigurati transparentnost i nadzor nad tim te maksimalno smanjiti mogućnost zlouporaba sustava javnih nabava te omogućiti daljnju harmonizaciju s direktivama, što je jedna od obveza BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

- Korupcija u javnim nabavama košta društvo u iznosima koji se mjere u milijardama eura, stoga je neophodno da se ojača zakonodavstvo u ovoj oblasti, a ovim zakonom se maksimalno onemogućavaju koruptivni postupci poput sukoba interesa - kažu iz DF-a.

Jedno od zakonskih rješenja koje će se naći pred zastupnicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH. Prijedlog je to dopredsjedateljice Doma Borjane Krišto (HDZ) te zastupnica Darijane Filipović (HDZ), Alme Čolo (SDA), Nade Mladine (SDP) i Edite Đapo (SBB).

Kako su u obrazloženju navele, predloženim izmjenama zakona jasnije se definira način označavanja cijena u maloprodaji jer se sadašnje odredbe različito tumače u pojedinim županijama i gradovima te upućuju na neusklađenost o pitanju predmeta isticanja cijene proizvoda.

Intencija je da se osigura da potrošač ne dolazi u zabunu kada je u pitanju cijena prilikom odabira proizvoda, te da se jasnije definira način lijepljenja deklaracije, ali i označavanja roka trajanja proizvoda.

Na dnevnom redu je i Specijalni izvještaj o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i županijama FBiH s izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura.

Dnevnik.ba