Article_Top_970x250

U Zagrebu predstavljanje monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća"

DVA TISUĆLJEĆA BOGATE POVIJESTI

U Zagrebu predstavljanje monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća"

stu 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Vareš i vareški kraj kroz stoljeća", prva monografija o tom gradu, bit će predstavljena i u Zagrebu, 14. studenog u dvorani Hrvatske matice iseljenika. Uz autora Željka Ivankovića, o knjizi će govoriti i Miljenko Jergović, jedan od najvećih hrvatskih i bh. književnika, Mladenko Marijanović, urednik lista "Bobovac" i Mario Mirčić, predsjednik vareške podružnice HKD-a Napredak.

Monografija "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća"  idućeg će tjedna u organizaciji Hrvatske matice iseljenika Zagreb i HKD-a Napredak - podružnica Vareš biti predstavljena i u Zagrebu. 

Predstavljanje monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća" je 14. studenog 2019. godine u dvorani Hrvatske matice iseljenika ( u nastavku koncertne dvorane "Lisinski", a na adresi Trg Stjepana Radića 3. Promocija počinje u 12 sati, a pokrovitelj događaja je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Prvu monografiju o Varešu i dva tisućljeća bogatoj povijesti, autora i urednika, Željka Ivankovića, predstavit će, pored Ivankovića, i Miljenko Jergović, jedan od najvećih hrvatskih i bh. književnika, Mladenko Marijanović, urednik lista "Bobovac" i Mario Mirčić, predsjednik vareške podružnice HKD-a Napredak. 

Luksuzno izdanje

Na gotovo 400 stranica, predstavljena su dva tisućljeća povijesti vareškog kraja, a sama monografija je teška čak dva i pol kilograma. Veliki, monografski format (cca 235 x 300 mm), tvrdi uvez, autorski dizajn s reljefnim foliotiskom u srebru, luksuzna zaštitna kutija, knjižni blok tiskan na najfinijem 135-gramskom GardaMatt Art papiru, preko 600 fotografija i ilustracija te dodatak - Leksikon vareških uglednika, informacije su iz "osobne iskaznice" monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća".

Autor i glavni urednik je Željko Ivanković, ugledni bh. književnik, Mladenko Marijanović je urednik fotografije, Mladen Divković, dizajner i likovno-tehnički i grafički urednik publikacije, Jelena Jurić, lektorica i redaktorica, te Vladimir Ruf, priređivač Leksikona uglednih Varešana na kraju knjige.

Čudesnu i neobičnu povijest Vareša obilježili su dugotrajni i brojni diskontinuiteti, ali u središtu su rude i rudna bogatstva zahvaljujući kojima je vareški kraj ušao u povijest i unatoč svemu, trajao, čak dva tisućljeća. Brojni istraživački, historičari, znanstvenici najrazličitijih struka diljem europskog kontinenta, bavili su se vareškim krajem i njegovim Bobovcem, Perunom, Borovicom, Jelaškama, Oćevijom i brojnim drugim mjestima.

"Sabrati na jednom mjestu sva znanja nebrojenih povijesnih izvora ili ona o kojima su fragmentarno pisali brojni velikani povijesne znanosti kao što su Radimsky, Sergejevski, Kreševljaković, Filipović, Bešlagić, Basler, Anđelić, Đaković, Mikolji, Džaja..., kao i Benić, Batinić, Katzer, Ćorović, Protić, Palavestra, Zirdum, Bugarski... ili, pak, Varešani kao što su Žuljić, Gavran, Tokmačić, Matić, Mlivončić... generacijama je bio nedosanjan san", navedeno je na stranicama lista Bobovac.

Za sve one kojima je Vareš na srcu

Raskošno opremljena i luksuzna monografija posvećena Varešu i vareškom kraju, osim što je tekstualno- slikovni hod kroz stoljeća, je i knjiga spomenik, najljepša čitanka namijenjena svima koji vole Vareš i njegove ljude, a najviše onima koji će ga tek upoznati i zavoljeti.
Knjigu je moguće kupiti u uredu lista "Bobovac" i knjižari "Ami" u Varešu, ili naručiti putem e-maila [email protected].

Monografiju "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća" bit će moguće kupiti i na predstavljanju u Zagrebu. 

R.I. / Dnevnik.ba