Article_Top_970x250

U Tunisu izbili nasilni prosvjedi zbog ekonomske krize

teška situacija

U Tunisu izbili nasilni prosvjedi zbog ekonomske krize

sij 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Nasilni prosvjedi, izazvani teškom ekonomskom situacijom, izbili su u subotu navečer u najmanje šest tuniskih gradova, uključujući i glavni grad Tunis i obalni grad Sousse, javlja agencija Reuters pozivajući se na izjave svjedoka.

Prosvjedi se događaju dok Tunis obilježava desetu godišnjicu revolucije koja je srušila pokojnog predsjednika Zine El Abidine Ben Alija.

Svjedoci u Sousseu rekli su da su sigurnosne snage ispustile suzavac kako bi rastjerale stotine prosvjednika bijesa koji su blokirali ceste i zapalili gume.

Sigurnosni izvori tvrde da su prosvjednici u Sousseu provalili u trgovine. Sukobi su se dogodili i u gradu Kalaa Kebira u blizini Soussea

Desetljeće nakon revolucije protiv raširene nezaposlenosti, siromaštva, korupcije i nepravde, Tunis je krenuo prema demokraciji, ali njegova se ekonomska situacija pogoršala i zemlja je sada postala na rubu bankrota. Premijer Hichem Mechichi je rekonstruirao vladu, s novim ministrima u ministarstvu unutarnjih poslova, pravosuđa i energetike.

Nasilni prosvjedi dogodili su se i u nekoliko područja glavnog grada, uključujući Ettadamen, Mallassin i Fouchanu i Sijoumi, prenosi Hina.

Dnevnik.ba